Velikonoční recepty: Kuřátka plněná mletým masem
POTŘEBUJETE: 500 g polohrubé mouky 15 g čerstvého droždí 175 ml vlažného mléka 60 g másla 10 g cukru krupice 1 žloutek sůl 1 vejce na potření máslo na vymazání plechu
NA NÁPLŇ: 1 balení mletého kuřecího masa Drůbežářského závodu Klatovy 2 stroužky česneku 1 malou cibuli 2 hrsti strouhanky 2 lžičky koření na mleté maso 3 snítky zelené petrželky mletý pepř olej
Nejprve si připravíme těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí vytvoříme kvásek. Ten až vzejde, přidáme do proseté mouky s cukrem a špetkou soli. Utřeme žloutky do pěny, přidáme máslo a podle potřeby zalijeme vlažným mlékem a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, které potom necháme vykynout na teplém místě. Mezitím nachystáme masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidáme maso a opékáme dozlatova. Dochutíme kořením, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Necháme směs vychladnout. Těsto nakrájíme na menší kousky, uděláme kuličky a z nich tenké válečky přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezmeme vždy dva válečky a stáčíme je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujeme jako hlavičku se zobáčkem, přidáme druhý váleček a vytvoříme tělo kuřátka, které naplníme polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujeme jeden konec jako ocásek. Kuřátka položíme na vymazaný plech, necháme ještě mírně vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.