Česká tvorba napříč žánry

tipy pondeli 25. 3. (1)
Dnes potěšíme hlavně milovníky české literární scény. Je libo povídku, román, fantasy? Něco humorného? Stačí si vybrat. A pokud snad české autory ještě neznáte, možná je čas to napravit!

Začneme hezky s pořádnou dávkou humoru. Všechny věci, které vás občas štvou, umí naštvat i ty ostatní. Co takhle si o tom něco přečíst? Slibujeme, že se určitě zasmějete!

Vaše zásilka byla přesměrována na výdejnu do pekel horoucích? Řemeslník zaspároval pečlivě vybrané designové kachličky svítivě modrou, a od té doby se nechává zapírat? Vaše máma (učitelka!) sdílí na facebooku další článek o chemikáliích rozprašovaných z letadel, o čemž Česká televize samozřejmě mlčí? Do toho srkáte děsně EKOLOGICKÝM papírovým brčkem ledové kafe z PLASTOVÉHO kelímku a připadáte si, že vám ta absence logiky snad zkroutí i prsty u nohou? Nebojte, nejste v tom sami. I bývalá novinářka Stáňa má poslední dobou pocit, že tyhle bizáry snad přitahuje a lepí se na ni jedno jelito za druhým. Když po patnácti letech odcházela z televize do kulturní neziskovky, myslela si, že minimálně tam bude větší klid. Nebyl. Držíte v ruce žánrově neukotvený pamflet omaštěný českým folklorem, tedy přesvědčením, že nebýt všech těch pitomců okolo, život by byl nadmíru výtečný. Jenže, co když v týmu jitrnic hostujete i vy? Nebo dokonce máte našlápnuto na kapitána? Špejle jsou vrženy.

Jelita & jitrnice

Autorka: Michaela Janečková

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 146×205 mm
ISBN: 978-80-271-5130-1
Doporučená cena: 479 Kč

Knihu Jelita & jitrnice vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Pracovní doba neexistuje, dokud není hotovo, ze střižny prostě neodejdete. Ani když máte jít na oslavu narozenin tchyně, a svou absencí vytočíte půlku rodiny. Ani na svůj vlastní funus. Prostě ne! A když se podělá něco většího, a vám v nějaké variantě spadne na hrb mimořádné vysílání, možná nepůjdete spát vůbec. A možná to potrvá týden. Nikdo neví. Je to rajc a šílenství zároveň. Pokud chcete vytočit redaktora zpravodajství, nevinně se ho u snídaně zeptejte, v kolik asi přijde večer domů, popřípadě jestli se stihne stavit třeba na poště.

Můžete se podívat na celou ukázku.

O autorce

Michaela Janečková vystudovala žurnalistiku na Karlově univerzitě a pracuje jako novinářka. S redaktorskou prací začínala v Lidových novinách, ve kterých rozkrývala například podhoubí tuzemské extrémní pravice. Informace z jejích článků přispěly k odsouzení takzvaných žhářů z Vítkova. Poté vyměnila tužku za mikrofon a přešla do České televize, kde za ekonomickou redakci přes deset let točila reportáže pro Události a editovala pořad Byznys ČT 24. Aktuálně je nejvíce zaměstnaná dcerou Josefínou, příležitostně pracuje pro Deník N a server Voxpot. Její literární debut Třešně v rumu (Cosmopolis, 2022) se dočkal nejen několika dotisků, ale i divadelního zpracování v projektu LiStOVáNí. V rámci turné se příběh svérázné kubánské expedice odehrál ve více než osmdesáti českých městech. Kniha rovněž zabodovala i v Ceně Miloslava Švandrlíka o nejlepší humoristickou knihu za rok 2022 – Třešně v rumu obsadily druhé místo. Ale kdyby to šlo, nejraději by se autorka jenom proháněla na koni po lesích a střílela z luku.

Zdroj informací: Cosmopolis

————————————————

Další kniha nabídne především strach. Smrt jednoho člena rodiny zprvu přináší úlevu, když se však na sešlosti k jeho rozloučení začnou objevovat nové mrtvoly, nikoho to nenechá klidným…

Pohřby obvykle bývají smuteční záležitostí. Pro rodinu Havranových ale smrt zatrpklého patriarchy Izajáše znamená spíš úlevu – hlavně v oblasti finančních problémů. Odtažitý stařec během života nastřádal majetek, pro který by byl kdekdo ochotný zabít, a jedinou podmínkou k jeho získání je nutnost strávit noc na odlehlém sídle vysoko v Krkonoších. Na zámek Rabenštejn se proto začnou sjíždět Izajášovi příbuzní z blízkých i dalekých koutů, a nejspíš si dovedete představit, jak hladce taková sešlost probíhá. A to ještě předtím, než padne tma a první z nich nevysvětlitelným (a nevysvětlitelně krvavým) způsobem zemře. A potom další. A další a další. Zatímco se všichni snaží zachránit si krk, adoptivní dcera Izajášovy neteře Agáta se pokouší vypátrat, kdo za vraždami stojí. Je to někdo z přítomných a mají všechny logické vysvětlení, nebo je s Havranovými na zámku ještě někdo… anebo něco?
Deset malých černoušků optikou Guillerma del Tora. Noční můry vás budou pronásledovat ještě dlouho po dočtení!

Láska, smrt a všechno zlý

Autor: Martin Paytok

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-7588-572-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Láska, smrt a všechno zlý vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Skutálel se zpátky dolů, do tmy, která ještě zhoustla, jak do ní přestalo pronikat denní světlo. Jeho pád ovšem nezměkčila. Jakmile se probral z šoku, dostavila se bolest. Na čele cítil vlhko. Se zaskučením se schoulil do klubíčka. Přes slzy viděl rozmazaně. Dvou jasných bodů, úplňků vznášejících se pod stropem, si ale nemohl nevšimnout. Tolik ho to překvapilo, že přestal brečet. Vydrželo mu to jen do okamžiku, kdy se znenadání přiblížily a s nimi rozevřená ústa plná zubů, ostrých a nepravidelných jako střepy ve vytlučeném okně – z nichž vzápětí vyšlo ohlušující a sprškou slin doprovázené: „VRRRRRAAAAAAUUUUUU!“ Kotel si pro něj přišel. Denda zavřeštěl – a pokračoval v tom, dokud dveře nerozrazil otec a celého usopleného ho nesevřel v náručí a nevynesl do jídelny.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorovi

Martin Paytok pochází z Jilemnice, ale žije v Praze. Řadu let strávil psaním o počítačových hrách a filmech pro inGamer.cz, web časopisu XB-1 a magazín SCORE. V současnosti působí jako redaktor v nakladatelství Mystery Press. Jeho tvorba, v níž často kombinuje kriminální zápletky s prvky nadpřirozeného hororu, nese vliv Donalda E. Westlakea, Gartha Ennise a kulhánkovské akční školy. Setkat jste se s ní mohli například v antologiích Kladivo na čaroděje: O krok před peklemLovci monster: Fantom nebo Krev, monstra a cukroví a na stránkách časopisu Pevnost. Knižně debutoval zběsilou řezničinou Prokletí pro všechny, postavenou na myšlence, co kdyby Guy Ritchie natočil horor. Když nepíše, kouká na filmy Shanea Blacka a loví v antikvariátech chybějící díly McBainova 87. revíru.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

K poslechu jsme vybrali zatím nevydané nahrávky Suchého a Šlitra. Tyto pány jistě představovat nemusíme – jejich tvorba je nesmrtelná.

Dosud nevydané nahrávky z podzimu 1968, kdy se v rozhlasovém studiu potkávali Jiří Suchý a Jiří Šlitr s publikem a živě vysílali program plný písniček, vyprávění a her.
V archivu Českého rozhlasu se dochovaly pouze tři z odvysílaných dílů (1, 2 a 5), které proto zařazujeme přednostně v kvalitní podobě. Po zbylých třech pátral spisovatel Lukáš Berný spolu s Ondřejem Suchým, Růženou a Jaroslavem Majerčíkovými a s nemalou pomocí Davida Hertla z Českého rozhlasu. Zejména díky archivům Bohuslava Smítky, Iva Bílého a Věry Kyliesové se podařilo objevit několik záznamů, jež sice mají notně sníženou audio kvalitu, nicméně zařazujeme je také jako cennou archivní památku práce Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého. Tyto záznamy si vyžádaly několik zásahů. Ačkoliv v roce 1968 všechny díly působily jako živé vysílání, ve skutečnosti byly zpravidla o den dříve přetáčené a následně krácené. Slyšíme v nich někdy ne úplně citlivé zásahy střihu a v některých případech se naopak drobné části díky střihům záznamů opakovaly. První díl byl při premiéře z neznámého důvodu vysílán pouze do písně Blues o světle. Následná skladba Kytky se smály byla vypuštěna, přičemž další tři písně (Honky tonky blues, Trojský kůň a Propil jsem gáži) byly i s mluveným slovem S+Š dodatečně použity při tvorbě čtvrtého dílu (byly tam vstřiženy po bloku skladeb Jaroslava Jakoubka). Zcela totožnou nahrávku písně Propil jsem gáži prodlouženou o finální track prvního dílu Spánek má strýčka portýra znovu režie použila jako finále také šestého dílu. V našem záznamu uslyšíte kompletní nahrávku prvního dílu se všemi zmíněnými písněmi, jež se v této podobě reprízovala, resp. prvně vysílala 5. ledna 1969 pod upraveným názvem Nedělní párty S+Š. Z toho důvodu vypouštíme totožnou (ovšem zvukově nekvalitní) část nahrávky v díle čtvrtém. Stejně tak jsme vystřihli opět totožnou verzi písně Propil jsem gáži z dílu šestého, byť zde pro dojem ucelenosti dílu ponecháváme závěrečné zopakování skladby Spánek má strýčka portýra, kterou S+Š i v jiných případech s oblibou používali jako finále.

Půlnoční párty Suchý + Šlitr (CD)

Autoři: Jiří Suchý, Jiří Šlitr

Délka: 5h 23 m
Formát: mp3
ISBN: 8590236120426
Doporučená cena: 349 Kč

 

Audioknihu Půlnoční párty Suchý + Šlitr vydalo nakladatelství Radioservis. Na jejich webu je k poslechu také ukázka.

O autorech

Jiří Suchý (*1931) stál u zrodu divadla Reduta v roce 1955, jehož jazzová a rokenrolová hudební produkce od počátku nabourávala představy úřadů o socialistickém umění. V roce 1958 spoluzakládal Divadlo Na zábradlí, o rok později s Jiřím Šlitrem stvořil divadlo Semafor, které se zásadním způsobem zapsalo do historie českého divadla i populární hudby. Zatímco uvolněná 60. léta patřila v jeho kariéře k nejúspěšnějším, 70. léta se stala obdobím složitého kličkování. Kvůli podpisu manifestu Dva tisíce slov v roce 1968 byl v 70. letech omezován v umělecké činnosti. Nesměl vystupovat v televizi, v rozhlase, nemohl natáčet filmy, vydávat knížky, v divadle Semafor byl zbaven vedoucí funkce. Činnost Semaforu byla výrazně poznamenána zájmem Státní bezpečnosti, která Jiřího Suchého i mnohé další zaměstnance sledovala a zvala k pravidelným výslechům. Roku 1977 Jiří Suchý odmítl podepsat tzv. Antichartu. V roce 1989 naopak podepsal petici za propuštění Václava Havla a manifest Několik vět. V listopadu 1989 divadlo Semafor tak jako další česká divadla vstoupilo do stávky a místo představení vedlo besedy s diváky. V listopadu a prosinci 1989 zároveň Jiří Suchý s Jitkou Molavcovou objížděli stávkující vysoké školy, aby je podpořili. Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do vedení Semaforu.

Zdroj informací: Paměť národa

Jiří Šlitr (1924–1969) se do paměti diváků vryl především jako neoddělitelný partner Jiřího Suchého v divadle Semafor. Byl to ale také geniální klavírista a hudební skladatel, zpěvák, výtvarník a vystudovaný právník. Tuto činnost však jako jedinou z vyjmenovaných nikdy neprovozoval. Se skupinou studentů založil roku 1948 ve svém tehdejším působišti Rychnově nad Kněžnou dixielandovou kapelu, která vystupovala pod názvem Czechoslovak Dixieland Jazz Band, a se kterou se představil i v Praze v rámci jazzových dnů v Divadle E. F. Buriana. Během vojny pak začal skládat hudbu na texty Pavla Kopty a vznikly tak jeho první autorské výstupy. Začátkem padesátých let pracoval jako výtvarník v Ústředním domě armády, doprovázel cyklus projekcí starých němých filmů na klavír a později začal jako klavírista a skladatel spolupracovat s Miroslavem Horníčkem na jeho estrádních pásmech (např. Humor není pro legraci, Člověk mezi lidmi). Právě Miroslav Horníček seznámil Jiřího Šlitra s Jiřím Suchým a s jejich divadlem Semafor později pravidelně spolupracoval. V roce 1959 zakládá s básníkem Jiřím Suchým a hudebníkem Ferdinandem Havlíkem divadlo Semafor. Vedle své autorské a herecké činnosti v divadle Semafor zůstal Jiří Šlitr věrný i svým dalším „povoláním“ výtvarníka, klavíristy a skladatele. Několikrát vystavoval svá výtvarná díla doma i v zahraničí (mj. v New Yorku) a ilustroval knížky. Velkým úspěchem byla jeho spolupráce s Laternou magikou, se kterou jako klavírista absolvoval mnoho zahraničních zájezdů např. do Vídně, Londýna, Polska a především pak do Bruselu na světovou výstavu EXPO 58.

Zdroj informací: Národní divadlo

————————————————

Zkrátka nepřijdou ani milovníci povídek. Ty dnešní jsou přímo ze současnosti, i když mají trochu hořký ocásek. Což ale někdy nemusí škodit.

Mozek z blázna je soubor dvaadvaceti povídek ze současnosti napsaných v rozmezí let 2019–2023. Poněkud hořké čtení o naší době a o nás samých je vyvážené literárním experimentátorstvím, jež je pro autora erbovním znamením. Jeho předešlý povídkový konvolut Hemingwayův býk byl nominován na cenu Magnesia Litera.

Mozek z blázna

Autor: Michal Šanda

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 140×200 mm
ISBN: 978-80-7530-450-6
Doporučená cena: 267 Kč

Knihu Mozek z blázna vydalo nakladatelství Malvern.

O autorovi

Michael Šanda je český básník, prozaik a dramatik. Narodil se roku 1965 Praze. Po maturitě na Gymnáziu Jana Nerudy vystřídal řadu zaměstnání, od roku 1991 je zaměstnán jako archivář v Institutu umění – Divadelním ústavu. Věnuje se rovněž ediční práci a kulturní publicistice. Roku 2012 na svých webových stránkách zveřejnil veškerou svou tvorbu k volnému stažení.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Na závěr nabídneme fantasy román. Fantastika je totiž už dlouho oblíbeným čtenářským žánrem a velmi dobře ji umí i čeští autoři. Nevěříte? Přesvědčte se sami…

Každý příběh někde začíná. Tenhle shodou okolností mezi stehny jedné vdané paničky a končí, no končí tam, kam se může dostat jen fantazie jedné z nejtalentovanějších autorek české fantastiky.
Básník Minangar nemá v kapse ani vindru a doma v Údolí ho čekají leda tak modřiny od nakrknutého manžela, kterému chodil za ženou. Ani horal Cuchenan na tom není o moc lépe, po smrti mistra kováře, jemuž sloužil, se sbalil a odešel na jih za nejistou budoucností. Osud je ale svede dohromady, a tím začíná cesta za dobrodružstvím, na níž nechybějí draci, démoni z lesů, král zlodějů a samozřejmě spousta žen! Zaposlouchejte se do písně oceli, která se vydává ke kořenům toho nejlepšího z žánru fantasy.

Píseň oceli

Autorka: Michaela Merglová

Počet stran: 600
Vazba: brožovaná
Formát: 115×180 mm
ISBN: 978-80-278-0162-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Píseň oceli vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Drak zvědavě naklonil hlavu ke straně. Z tlamy se ozval dunivý smích a pak se netvor pohnul. Napnul krk, bestiální rychlostí chňapl čelistmi. Mladík s ječením zmizel ve smrtícím sevření. Křupnutí – ticho – čvachtnutí, krev. Bordacha polkl pochyby a tasil. Pokud na smrt, tak se zbraní v ruce! S řevem se rozběhl. Svět kolem něj hořel a rozpí-jel se v kouři, ale starý bojovník už věděl, že nemá co ztratit. Všichni prchli nebo padli. Obluda sledovala jeho počínání s neobvyklým zájmem. Meč sklouzl po šupinách a zasekl se o jednu z nich. Drak jako by mimochodem cvrnkl drápem –Bordachu to porazilo na zem. Meč kovově břinkl o zem, ale rudovous uviděl ještě něco jiného. Jedna z obsidiánových šupin ležela vyražená v trávě.Takže je možná ho porazit!

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorce

Michaela Merglová (*1990) je plzeňská rodačka byla třikrát pasována na Lady řádu fantasy v soutěži O nejlepší fantasy a v posledním ročníku se stala vítěznou nositelkou meče. Kromě sborníků z literárních soutěží jako Žoldnéři fantasie nebo Cena Karla Čapka se její povídky objevily také v antologiích Mladé čarodějky (2017), Mlok (2017), Koleje smrti (2018), Ve stínu magie (2019), Krásky a vetřelci: Pulp stories (2021) či Lockdown (2021). I když už vyzkoušela různé žánry, nejraději se vrací ke klasické fantasy meče a magie. Knižně debutovala v roce 2019 úspěšnou hrdinskou fantasy Píseň oceli a hned o rok později zavedla čtenáře do drsného špinavého přístavu v románu Prokletá věž (2020). Její debut se nakonec dočkal pokračování s názvem Píseň severu (2021). Kromě psaní spolupracuje jako recenzentka s časopisem Pevnost, žije v Praze a pracuje v reklamě. A když ji všechno štve, staví se na józe na hlavu. Vyšly také její knihy Prázdnota nebo Krev, monstra a cukroví.

Zdroj informací: Epocha


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePůlnoční párty Suchý + Šlitr (audiokniha)

Suchý, Jiří – Šlitr, Jiří

Radioservis, 2024

zobrazit info o knizeLáska, smrt a všechno zlý

Paytok, Martin

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeJelita & jitrnice

Janečková, Michaela

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizePíseň oceli

Merglová, Michaela

Epocha, 2024

zobrazit info o knizeMozek z blázna

Šanda, Michal

Malvern, 2023

Napsat komentář