V rakouském Grazu zemřel kojenec po těžké infekci černého kašle. Čeští vakcinologové proto doporučují těhotným ženám očkování

V rakouském Grazu zemřel kojenec po těžké infekci černého kašle. Čeští vakcinologové proto doporučují těhotným ženám očkování Zdroj: Shutterstock

Černý kašel v Rakousku si vyžádal smrt několik týdnů starého miminka. V nemocnici v Grazu neboli Štýrském Hradci zemřel kojenec v důsledku těžké infekce černého kašle. Tuto smutnou zprávu přinesl v úterý 19. března 2024 rakouský list Kleine Zeitung.

Že v Grazu zemřel na černý kašel několikatýdenní kojenec, potvrdila listu Kleine Zeitung vedoucí místního zdravotního oddělení Eva Winterová. “Černý kašel je nebezpečné a vysoce nakažlivé onemocnění a je zvláště nebezpečné pro kojence. Proto by lidé měli přicházet do styku s tak malým dítětem jen v případě, že jsou opravdu zdraví a dítě nenakazí,” vysvětlila dále.

Eva Winterová dále poukázala na to, že novorozenci nemají proti černému kašli jiné protilátky než ty, které dostanou od své matky. “I včas očkovaný kojenec nezíská plnou ochranu dříve než kolem šesti měsíců věku,” souhlasí s jejím tvrzením také Česká vakcinologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. První dávku takzvané hexavakcíny dostávají nejmenší děti v šesti týdnech, do roka mají tři. Dětem povinné očkování v Česku hradí pojišťovna.

Zdroj: Shutterstock Právě proto čeští vakcinologové doporučují těhotným ženám, aby se očkovaly a myslely na zdraví svého děťátka. Klinické studie podle vakcinologů prokázaly bezpečnost kombinované vakcíny proti černému kašli, záškrtu, tetanu a poliomyelitidě v těhotenství, bez poškození očkované ženy a bez poškození plodu. Podávat by se měla ve třetím trimestru. 

Vakcinologové toto očkování těhotným ženám v současném době doporučují a zároveň ve svém prohlášení prosí gynekology a Českou lékařskou společnost o podporu očkování těhotných proti černému kašli neboli pertusi. I když zdravotní pojišťovny vakcínu za 700 až 1500 korun nehradí, zpětně část její ceny přispívají z fondů prevence.

“Novorozenec nemá jiné protilátky než ty, které dostane od své matky. Jedinou cestou jak jej účinně ochránit je očkovat těhotné ženy v průběhu 3. trimestru těhotenství a tím zajistit nejenom ochranu očkované těhotné ženy, ale také pasivní přenos mateřských protilátek. K přenosu dochází transplacentárně právě nejvíce ke konci těhotenství, během porodu a také při kojení. Transplacentární přenos a přítomnost protilátek v mateřském mléce očkovaných žen v těhotenství byl opakovaně vědeckými studiemi potvrzen,” vysvětlila Česká vakcinologická společnost.

Zdroj: Kleinezeitung.at, Vakcinace.eu, Ceskenoviny.cz
Autor:
Publikováno: 25. 3. 2024 13:10 Nahlásit obsah