Praha je jednou z nejbezpečnějších metropolí světa. „Profláklý“ Žižkov je bezpečnější než Vinohrady

Přidat na Seznam.cz

Máme štěstí, že naše hlavní město je ve srovnání s jinými světovými městy relativně klidné a bezpečné místo. Tak bezpečné, že by bylo těžké si představit nějaké příšery nebo místní zločince číhající na rozích ulic. Bylo by však neuvěřitelně naivní si představovat, že tam vůbec nejsou.

Některá místa nejsou bezpečná ani pro turisty, ani pro místní

Noční procházka centrem Prahy vám v určitém okamžiku může rozproudit krev v žilách. Ať už je to horní část Václavského náměstí, Sherwood na Hlaváku nebo některé ulice Starého a Nového Města – Bartolomějská, Benediktská či Krakovská. Tyto tři ulice spolu se Smíchovem mají podle mapy kriminality nejvyšší kriminalitu v Praze.

Pověst Prahy u turistů

Riziko, že se ocitnete v násilné situaci, je minimální, ale v hlavních oblastech a metru, vlacích a autobusech je mnoho kapsářů. Park hned u hlavního vlakového nádraží je z hlediska bezpečnosti nejznámějším černým místem ve městě. Je považován za jednu z mála skutečně nebezpečných oblastí v noci a při jeho překročení mohou nastat problémy v závislosti na denní době. Autobusové nádraží Florenc je také oblastí, která odráží žalostný a nezasloužený aspekt města.

„Není to tak špatné jako v 90. letech, ale máte pocit, že jste v jakémsi ghettu. Zabočte do špatné ulice a ztratíte fotoaparát, peněženku, někdy i zuby,“ uvádí uživatel na webu Tripadvisor.

Mnohé pražské čtvrti jsou plné špatných stereotypů, které si ne vždy zaslouží. Krásným příkladem je pražský Žižkov, o kterém se často říká, že není hezký na pohled. Jeho kriminalita (30,2) je však mnohem nižší než na Vinohradech (66,9), které jsou naopak někdy označovány jako jedna z nejkrásnějších částí města pro život.

zdroj: Prague Morning, Tripadvisor, Alwashere