Ruský velvyslanec na polské ministerstvo nedorazil. Měl podat vysvětlení k incidentu s ruskou řízenou střelou

Přidat na Seznam.cz

Polsko – Velvyslanec Ruské federace Sergej Andrejev se dnes nedostavil do sídla Ministerstva zahraničních věcí, aby podal vysvětlení k incidentu s ruskou řízenou střelou, která 24. března narušila polský vzdušný prostor, uvedl v pondělí mluvčí ministerstva zahraničí Pavel Vronský.

Ministerstvo zahraničí chtělo velvyslanci předat diplomatickou nótu. Ta bude ruskému ministerstvu zahraničí předána jinou cestou, vysvětlil v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Pavel Vronský, pro deníky Onet a Interia.

Šéf ministerstva zahraničí Radosław Sikorski prohlásil, že Polsko na schůzce vyjádří soustrast a soucit rodinám obětí pátečního teroristického útoku u Moskvy. „Zároveň navrhujeme, aby se Rusko místo rozsévání teroru na Ukrajině zabývalo terorem doma,“ zdůraznil šéf polského ministerstva zahraničí.

Šéf polské diplomacie v pondělí ráno při rozhovoru s novináři před vchodem do ministerstva upozornil, že se jedná o další takový incident. „Je to naprosto nepřijatelné. Budeme požadovat vysvětlení, ale pravděpodobně se dočkáme nějaké demagogie,“ řekl Radosław Sikorski.

Raketa letěla rychlostí přibližně 800 km za hodinu ve výšce 400 metrů. Překročila polské hranice ve vzdálenosti asi 2 km a poté vylétla z našeho území. Po celou dobu byla pozorována. Nad zemí byla 39 sekund, informoval podplukovník Jacek Goryszewski na tiskové konferenci po incidentu. „Pokus o sestřelení rakety, která narušila náš vzdušný prostor, by znamenal větší riziko,“ dodal mluvčí operačního velení ozbrojených sil.

Zdroj: Onet, Interia