Trpělivost a šetrnost k dětské pokožce se vyplatí

26.3.2024 00:00   |   Komerční články
Víte, co je nejcitlivější, nejjemnější a vyžaduje nejsofistikovanější péči? Dětská pokožka. Pokusíme se poradit, jak se vyvarovat základních chyb, aby bylo vaše miminko spokojené.

Detska pokozka

Reaguje na všechny změny, podněty, na vlastní bouřlivý vývoj prvních měsíců života. Ne nadarmo se říká, že kůže je zrcadlem, které ukazuje, jak je tělo i duše v pohodě. A naznačí jakékoliv problémy.

Dětská pokožka je velice citlivá, a tak s ní musíte nakládat. Ke správné funkci pokožky přispívá také zdravá výživa. Má sice stejný počet vrstev jako pokožka dospělých, liší se ale v mnoha směrech.

První výrazný rozdíl představuje volnější uspořádání kožních buněk ve vnější vrstvě, což znamená větší citlivost a menší odolnost dětské pokožky vůči bakteriím a dalším patogenům, kteří útočí zvenku.

Když přidáte nedovyvinutý imunitní systém, povrchovou koncentraci lipidů, která je nižší než u dospělých, nedostatečně fungující mazové žlázky na těle miminka, víte, že je třeba s pokožkou pracovat úplně jinak.

Děti mají jen pětinu síly pokožky dospělých, proto mnohem hůř snášejí změny teplot, jsou náchylnější k podráždění a dehydrataci.

Koupání: první bod zlomu

Není nutné koupat denně, na prvním místě je nezatěžovat citlivou pokožku přípravky, třením kůže, zbytečným vysoušením. Koupel stačí desetiminutová, používejte mycí emulze s přirozeným pH.

K omytí použijte jemné žínky nebo tampony, abyste pleť nedřeli. Ručníky vybírejte z hebkých přírodních materiálů a takové, které můžete při vysokých teplotách důkladně vyprat.

Pro denní hygienu stačí vlhčené hygienické ubrousky nejlépe s přírodním dětským olejem. Vždycky hydratujte ošetřené místo krémem se zvláčňujícím efektem.

Opruzeniny: nikdo se jim neubrání

Ať se snažíte sebevíc, stejně se to stane. Riziko podráždění močí, třením kůže, zapařením v záhybech – to jsou místa, které bakterie milují.

Místa opruzenin musíte ošetřovat ještě šetrněji než ostatní části těla, ale pro pokožku vždy platí: jedině přírodní přípravky, bez přidaných syntetických látek.

To, co dáte svému dítěti na pokožku, se dostane do organismu. Zkuste vždy přípravek na část těla a po dvou dnech, když se ujistíte, že nemá žádnou alergickou reakci, můžete začít používat na celé tělo.

Kvalitní kosmetika je základ – třeba s měsíčkem, heřmánkem. Obecně platí pravidlo: jednoduchost, žádná parfemace.

Nezapomínejte na oblečení a praní

Miminko oblékejte do bavlny, bez zbytečných švů, které dráždí. A zásadní je výběr pracího prášku, ten často vyvolává alergické reakce na kůži. Volte pouze speciální dětské prací přípravky nebo čistě přírodní, tipem může být hypoalergenní marseillské mýdlo.

Hlavička ve středu pozornosti

Maminky mají obavy o jemnou pokožku hlavičky miminka, zvlášť když se objeví serborea – zarudnutí a mastné nažloutlé šupiny, které se postupně olupují.

Je to přirozené, miminku v prvních týdnech a měsících života nadměrně pracují mazové žlázy. Stačí hlavičku mýt speciálními dětskými šampony, promazávat olejíčkem, masírovat kůži houbičkou a pročesat vlásky.

Hlavičku chraňte důsledně proti slunečnímu záření – čepičkami a krémy s ochrannými UVB filtry, do kočárku dejte stínítko.

Když se objeví pupínky

Dětská pokožka reaguje na jakékoliv infekce, viry a bakterie zarudnutím, vyrážkou. Typickými jsou některé nemoci, například sedmá nemoc.

Říká se jí také syndrom ruka–noha–ústa. Tato poměrně mladá nemoc je typická výsevem aft v ústní dutině (takzvaná aftózní stomatitida), vyrážkou v okolí úst, na dlaních a ploskách nohou.

Zarudlá vyrážka přechází v našedlé puchýřky o velikosti až 7 milimetrů. Obvykle ji provází i zvýšená teplota nebo horečka, průjem a bolesti břicha.

Původci jsou enteroviry a onemocnění je vysoce nakažlivé – kapénkami. Slinami, kontaktem, přes kontaminované předměty. V každém případě doporučujeme návštěvu Vašeho pediatra.

Pokud se u dítěte objeví, můžete si být jistí, že se nakazí celá rodina. Naštěstí nemá dlouhé trvání ani vážný průběh. Za týden až 10 dní budete fit.

Stačí snižovat teplotu antipyretiky, tišit bolesti léky, čípky při zvracení nebo sirupem (u nejmenších dětí). Na svědění používejte tekutý pudr, zinkovou mast, panthenol spray, bolest z aft zmírní hojivé přípravky a kloktadla s šalvějí a heřmánkem.

Když se díky oslabené imunitě objeví opar na ústech, rozhodně ho nepropichujte, ale využijte dostupné mastičky na opary z lékárny.

Zdroj foto: Adobestock.com

r



Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci