Odtržená část trupu letadla i další problémy. Generální ředitel Boeingu po skandálech odstupuje

Série skandálů v americké letecké a strojírenské společnosti Boeing vyvolala personální otřesy. Do konce roku z funkce odstoupí generální ředitel David Calhoun, výměna ale čeká i další manažery. Rozhodnutí je součástí rozsáhlých změn, k nimž výrobce letadel přistoupil po lednovém incidentu, kdy se jednomu z letadel 737 MAX za letu odtrhl panel, jenž v trupu zaslepuje otvor pro další nouzový východ.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Calhoun

Generální ředitel David Calhoun Boeingu odstoupí do konce roku | Zdroj: Reuters

V rámci dalších změn prezident a generální ředitel divize komerčních letadel Stan Deal odchází s okamžitou platností do důchodu a na jeho místo nastupuje Stephanie Popeová, současná provozní ředitelka firmy. Předseda správní rady Larry Kellner pak na valné hromadě akcionářů v květnu rezignuje a opustí správní radu.

Ve funkci ho nahradí Steve Mollenkopf, bývalý ředitel technologické společnosti Qualcomm, který povede hledání nového generálního ředitele firmy, v pondělí informoval Boeing v tiskové zprávě. 

Calhoun je pod tlakem od incidentu z 5. ledna, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu. Firma čelí přísné kontrole ze strany regulátorů a po incidentu výrazně omezila výrobu.

Firma Boeing zaplatí pokutu za klamání investorů. Společnost věděla, že letadla 737 MAX nejsou bezpečná

Číst článek

Nedávný audit výroby letounů 737 MAX u Boeingu a jeho dodavatele Spirit AeroSystems podle amerického Federálního úřadu pro letectví zjistil několik případů, kdy firmy nedodržely požadavky na kontrolu kvality výroby.

Calhoun byl do funkce jmenován koncem roku 2019 a vedení se ujal začátkem roku 2020. Jeho předchůdce Dennis Muilenburg byl odvolán kvůli postupu při řešení následků dvou smrtelných havárií letounů 737 MAX. Calhoun měsíce sliboval investorům, leteckým společnostem a široké veřejnosti, že Boeing dostane problémy s kvalitou pod kontrolu.

Akcie Boeingu po oznámení změn ve vedení rostou o zhruba jedno procento. Před oficiálním zahájením obchodování na burze v New Yorku si připisovaly dokonce téměř čtyři procenta. Od lednového incidentu akcie ztratily zhruba čtvrtinu své hodnoty.

Aerolinky musí zkontrolovat další boeingy kvůli nehodě s utrženými dveřmi. Mají stejnou konstrukci

Číst článek

Lednový incident letadla 737 MAX byl jen jedním z řady bezpečnostních krizí, které otřásly důvěrou ve firmu a omezily její schopnost zvyšovat výrobu. Analytici a investoři označili nejnovější personální změny pro Boeing za pozitivní, zdůrazňují ale, že hodně bude záležet na Calhounově nástupci a změně firemní struktury. Někteří vyjadřují obavy, že změna ve vedení nebude k řešení problémů stačit.

Minulý týden si ředitelé leteckých společností začali plánovat schůzky s představiteli Boeingu bez Calhouna, aby vyjádřili nespokojenost s nedostatečnou kontrolou kvality výroby a nižší produkcí letadel 737 MAX. Evropský konkurent Airbus také nedávno získal objednávku na 65 letadel od dvou důležitých asijských klientů Boeingu, což někteří považují za projev obav o kvalitu a rychlost výroby v Boeingu.

V letech 2018 a 2019 při dvou vážných nehodách letadel Boeing 737 MAX zahynulo dohromady 346 lidí. Letadla pak byla z rozhodnutí úřadů v celém světě na více než rok a půl odstavena z provozu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme