Zatímco u nás je oslava až příliš často spojená s alkoholem, dokonce čím důležitější svátek, tím více pití (svatba, Silvestr), tak nejdůležitější svátek hinduismu je spojen s barvami. A úměra je stejná, čím důležitější, tím více.

Hinduisté umí slavit

Původ svátku Holi lze vysledovat až do starověkých indických rituálů a jde o svátek vskutku bujarý. Lidé po sobě házejí práškovou barvu a lijí obarvenou vodu, takže oděv i kůže každého, kdo se zapojí, získá duhový nádech. V minulosti se používala přírodní barviva, dnes se často jedná o barviva syntetická. V Indii žilo v roce 2023 podle odhadů americké CIA 1 399 179 585  obyvatel a z nich se 79,8 % hlásilo k hinduismu. Není divu, že hinduistický svátek vítající jaro, rozkvět nového života a vítězství dobra nad zlem je opravdu monstrózní. Navíc nezůstal jen na indickém subkontinentu, ale spolu s indickou diasporou se rozšířil dál do světa. Díky tomu se Holi slaví například v USA nebo Austrálii. Ke svátku se váže celá řada legend.

Jedna z nich zmiňuje lásku boha Krišny a pastýřky Radhy. Mladý Krišna, který je vyobrazován s tmavě modrou barvou kůže (barva bouřkového mračna), záviděl Radhze její světlounkou barvu kůže. Postěžoval si své matce na nespravedlnost přírody a ta, aby ho utěšila, poradila mu, aby nabarvil tvář Radhy jakoukoliv barvou, což Krišna také udělal. Scéna Krišny hrajícího si spolu s Radhou a dalšími pastýřkami s barvami, je vyobrazena na nesčetně malbách a získala si takovou popularitu, že z ní vznikla tradice a každoroční festival,“ vysvětluje na webu cestovatelů Lucie Samohylová.

Podívejte se na výborné video skvěle zachycující barevnou atmosféru Holi Festivalu

Zdroj: Youtube

Barvy

Zatímco červená se dělá z oreláníku barvířského, žlutá pochází z kurkumy. Tyto dvě barvy posloužily jako příklad a doklad jejich původně přírodního původu. Člověk zbarvený barvivem z léčivých bylin měl být po zbytek roku zdravější.

Oranžová a červená
Typickým zdrojem jasně červených a sytě oranžových barev je strom s českým jménem butea listnatá (Butea monosperma), kterému se také pro jeho oranžové květy říká plamen lesa. Alternativními zdroji a odstíny červené jsou práškové vonné santalové dřevo, sušené květy ibišku, mořena barvířská (Rubia tinctorum), ředkev a granátové jablko. Smícháním vápna s kurkumovým práškem vzniká alternativní zdroj oranžového prášku, stejně jako vařením šafránu ve vodě.


Zelená
V některých oblastech se jako zdroj zeleného pigmentu používají listy jarních plodin a bylin nebo stromu henovníku bílého (Lavsonia inermis)


Žlutá
Někdy se míchá s cizrnovou (gramovou) nebo jinou moukou, aby se dosáhlo správného odstínu. Alternativním zdrojem žluté jsou plody oslizáka líbezného (Aegle marmelos), některé druhy chryzantém a měsíček lékařský.

Modrá
Tradičními zdroji modré barvy pro svátek Holi je undigovník pravý (Indigofera tinctoria), různé druhy hroznů a bobulí modrý ibišek a květy žakarandy mimózolisté (Jacaranda mimosiifolia).

Purpurová a fialová
Tradičním zdrojem purpurové a fialové barvy je červená řepa. Často se vaří přímo ve vodě, aby se připravila barevná voda.

Zdroje: CIA, BBC, web cestovatelů