Nainstalovala si do počítače tuto aplikaci, pak přišla o 1 500 000 Kč. Policie před ní varuje, Češi přichází o velké peníze

Kvůli této aplikaci přišla žena o velké peníze. Nikdy podobnou aplikaci nestahujte a vždy se mějte na pozoru, pokud vás o to někdo požádá. Je to nástroj podvodníků.

velké peníze i Zdroj fotografie: / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Další obětí podvodníků se stala žena, která si myslela, že lehce zbohatne investicí do kryptoměny. Takových případů stále přibývá a policie i média před podobnými podvody pravidelně varují. Podvodníci jsou schopní ze svých obětí vylákat velké peníze a zmizet dřív, než si obět svůj omyl uvědomí. U investování do krypotměny byste přitom měli být obzvlášť obezřetní.

Dvakrát naletěla

Žena narazila na internetu na zajímavý inzerát, který sliboval velké peníze za málo práce. Investování do kryptoměny je dnes pro mnohé hodně lákavou variantou, jak zúročit své úspory. Stejně lákavá je však také pro podvodníky. Na jednoho takového narazila i podvedená žena, která se nechala přemluvit k tomu, aby si do počítače nainstalovala aplikaci umožňující vzdálený přístup. Podvodník tak získal nekontrolovaný přístup ke všem jejím datům. Následně už jen stačilo ženu přesvědčit, aby začala investovat.

velké peníze - mobil v ruce
iZdroj fotografie: Océanos y dados/ Creative Commons / CC BY-SA
Dvakrát měř, jednou řež. I tak se dá popsat nebezpečí podvodných aplikací, SMS a odkazů. Buďte na pozoru!

Nic netušící žena posílala peníze na účet, který jí podvodník poskytl. Několik týdnů sledovala stoupající křivku jejích úspor na falešném grafu, kterým jí podvodník udržoval v blažené nevědomosti. Problém nastal teprve ve chvíli, kdy chtěla své vydělané peníze vyplatit. Když si žena uvědomila svou chybu, hledala pomoc u jiné společnosti, která jí slíbila navrácení jejích peněz. To byl však další podvod.

Přišla o velké peníze

Žena takhle přišla o téměř 1,5 milionu korun, které už jí nikdy nikdo nevrátí. Když se k takovému případu konečně dostane policie, bývá už většinou příliš pozdě. Peníze, které člověk přepošle na účet kryptoměny, totiž nejsou pro tyto orgány vysledovatelné. V takových případech je tudíž nejdůležitější prevence a velká obezřetnost. Investování do kryptoměny provádějte pouze pod vedením ověřných bankovních či finančních poradců.

Kdo zvedne tenhle telefonát, tomu podvodníci na dálku ukradnou telefon. Dejte si pozor, nachytala se už spousta lidí

Žádný vzdálený přístup

Jádrem problému tohoto případu byl souhlas ženy s tím, aby podvodníci získali vzdálený přístup k jejímu počítači. Pokud vás o něco takového někdo požádá, vždycky byste měli zbystřit. Není normální, aby po vás pracovníci bank či jiných institucí vyžadovali vzádlený přístup k vašemu zařízení. V takovém případě se téměř vždycky jedná o podvod, který vás může stát velké peníze. Nikdy nestahujte a neinstalujte aplikace, které mohou poskytnou vzdálený přístup třetím osobám.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články