Nabíjíte svůj notebook tímto způsobem? Pak budete muset zaplatit 25 000 Kč

Pokud jste zvyklí takhle nabíjet svůj notebook, měli byste okamžitě přetat. Závisí na tom životnost baterie i celého notebooku. Na co byste si měli dát pozor?

citlivá data uživatelů i Zdroj fotografie: Carissa Rogers / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Notebook je jednou ze základních výbav našich domácností. Spousta lidí upřednostňuje notebook před stolním počítačem kvůli jeho praktičnosti. Nezabírá hodně místa, dá se lehce schovat a můžeme si ho s sebou vzít kamkoliv. S nynějším trendem tazkvaných remote pracovních pozic je jeho oblíbenost o to větší. Pokud ale pracujete z domu častěji než třeba z kavárny, můžete brzy sklouznout k tomu, že budete mít svůj notebook neustále připojený v zásuvce. To však může poškodit jeho baterii.

Nonstop napájení

V dnešní době už není dopad konstantního nabíjení notebooku tak devastující jako kdysi. Výrobci moderní elektroniky myslí na všechny nešvary uživatelů, a proto jsou moderní notebooky, ale i mobily či tablety, vybaveny ochranou proti přebíjení. V praxi to znamená, že ve chvíli, kdy vaše baterie dosáhne 100%, nabíjecí systém se vypne a proud takzvaně „obtéká“ okolo baterie. I tak však není dobré mít notebook neustále připojený k síti, protože baterie ztrácí svůj náboj, což ovlivňuje následnou přesnost ukazatele stavu baterie i její výdrž.

Notebook na stole.
iZdroj fotografie: Nicolas Rück (WMDE) / Creative Commons / CC BY-SA
Notebooky jsou velkými pomocníky, pokud pracujete z různých míst

Něco jiného platí pro notebooky s vyjímatelnými bateriemi. Takové zařízení má tu výhodu, že můžeme jeho baterii jednoduše vyndat, pokud víme, že budeme delší dobu pracovat na jednom místě s konstantním připojením k elektrické zásuvce. Vyjmutou baterii však musíme správně skladovat a dbát na to, aby její náboj neklesl pod 50 %. V dnešní době je však už jen velmi málo zařízení, které mají vyjímatelnou baterii.

Kalibrace baterie

Výrobci navíc radí, abyste baterie svých zařízení čas od času zkalibrovali. Ke kalibraci můžete použít speciální software, který už může mít váš notebook od výrobce předinstalovaný nebo si ho stáhnete z internetu. Nejjednodušší variantou je však úplné nabití a následné úplné vybití baterie. Takovou kalibrací zajístite, že se váš ukazatel stavu baterie příliš neodchýlí od skutečného stavu baterie.

Máte na nabíječce od notebooku malý váleček? Kdo nezná jeho význam, toho čekají obrovské problémy

Správná péče o notebook i baterii

Pokud vám záleží na životnosti vaší baterie a potažmo celého notebooku, měli byste s ním v první řadě správně zacházet. Životnost baterií se udává v nabíjecích cyklech – tzn. kolik cyklů úplného nabití a vybití vydrží. Většina moderních baterií uvádí výdrž okolo tisíce nabíjecích cyklů. Tyto cykly však můžete znásobit, pokud nebudete svůj notebook vystavovat častému kompletnímu vybití baterie. Udává se, že většina baterií nejlépe operuje při 20 až 80 procentech nabití. Pokud budete svůj notebook udržovat v tomto rozmezí, můžete prodloužit životnost baterie.

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články