Šunka, která se prodávala v Tescu a Globusu obsahovala nebezpečnou bakterii. Lidé by výrobek neměli konzumovat

Počet záchytů závadných potravin v obchodech v poslední době roste. Velký podíl tvoří uzeniny.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Na Událostech247 jsme psali například o plesnivém salámu, který si mohli zákazníci zakoupit v prodejně Billa ve Fulneku. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tam totiž našli salámy Vysočina od výrobce Krahulík, u kterých se pod neporušeným obalem na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy.

Uzeniny plné bakterií

Závadnou uzeninu prodával v minulosti také obchodní řetězec Tesco, který oznámil, že stahuje z prodeje dvě šarže uherského salámu, který přitom patří mezi oblíbené pochoutky Čechů. Jak jsme vás na Událostech247 informovali, důvodem byl možný výskyt plísně. Problémy prodejce zachytil u balení PICK Uherského salámu v dárkovém balení o hmotnosti 400 gramů. „Skoro každý týden čtu, že někde prodávali něco zkaženého a pokaždé je to jiný obchod. To si člověk opravdu nevybere,“ řekla Událostem247 paní Dagmar.

Milovaná pochoutka z Tesca je celá prolezlá. Na první pohled si toho ani nevšimnete. Kdo to má doma, musí to ihned vyhodit do koše

Psali jsme také o párečcích na gril, které se prodávaly v obchodním řetězci Penny v Jablonci nad Nisou. Výrobek byl v plastové vaničce a u části z kontrolovaných balení se na povrchu vyskytovaly kolonie plísní. Tím však výčet zkažených uzenin zdaleka nekončí. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce varovali také před výrobkem Selské cigáro, který se prodával v prodejně Folget v Prostějově. Podobných záchytů je v poslední době celá řada a prakticky není týden, kdy bychom vás o nich neinformovali.

Závadné šunky bylo skoro sto kilogramů

Nedávno odhalila Státní veterinární správa další závadný výrobek a nařídila stáhnout z prodeje ve dvou obchodních řetězcích krůtí šunku. Obsahovala totiž bakterii Listeria monocytogenes, která způsobuje onemocnění zvané listerióza. To pak může být nebezpečné především pro lidi s oslabenou imunitou. Upozornil na to web Bezpečnost potravin. Stogramové balení krůtí šunky od výrobce LE&CO – Ing. Jiří Lenc, s.r.o. prodávaly obchodní řetězce Tesco a Globus po celé republice. Psal o tom web Novinky.

iZdroj fotografie: SZPI
Inspektoři často odhalí zejména plesnivé a prošlé potraviny

Tesco obdrželo od dodavatele 93 kilogramů této šunky, Globus pak necelých pět kilo. „K takové kontaminaci hypoteticky mohlo dojít porušením hygienických pravidel některým z našich zaměstnanců při plátkování výrobku. Výsledky všech následných kontrolních vyšetření jsou negativní a další vzorky jsou průběžně zasílány k dalšímu vyšetření na ověření nápravných opatření,“ cituje web Novinky manažera divize firmy LE&CO Petra Korejse. Lidé, kteří si závadnou šunku s datem spotřeby k 31.3. v obchodě pořídili, by ji neměli konzumovat a mohou ji vrátit.

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články