Pozor: Stovky tisíc Čechů se musí okamžitě přihlásit do státní aplikace. Kdo to neudělá, dostane tučnou pokutu

Pokutu můžete v dnešní době dostat prakticky za cokoliv. Dokonce i za to, že si nezkontrolujete své elektronické zprávy.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Lidé, kteří podnikají, by měli mít zřízenou datovou schránku, která je pro všechny OSVČ povinná. Na základě změny zákona došlo totiž v roce 2023 k automatickému zřízení datových schránek živnostníkům, spolkům a nadacím. Jak jsme na Událostech247 informovali, každý nový uživatel dostal dopis do vlastních rukou, ve kterém byly přihlašovací údaje.

Jak datová schránka funguje

Jak od nás víte, datová schránka funguje jako e-mailová schránka. Rozdíl je pouze v tom, že certifikovaná autorita garantuje totožnost jejího majitele. Znamená to, že před vydáním přístupových údajů do datové schránky stát nebo firma, kterou k tomu zmocnil, ověří identitu uživatele, kterému ji zřizuje. Doručení do datové schránky proto má stejný právní účinek jako doručení písemnosti do vlastních rukou adresáta.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Do datové schránky se stále nepřihlásilo stovky tisíc lidí

Výhodou datové schránky je to, že kromě zasílání a odesílání dokumentů ji můžete propojit s Portálem občana, jak jsme na Událostech247 psali už dříve. Díky tomu získáte řadu výpisů. Například z rejstříku trestů, bodové hodnocení řidiče a další, o které by jinak bylo nutné požádat osobně na úřadě. Po propojení s Portálem dopravy si můžete pohodlně vyřídit také nový řidičský průkaz. Pokud si v Portálu občana aktivujete možnost zasílání upozornění na svoje telefonní číslo nebo e-mail, neunikne vám žádná datová zpráva.

Pokuty nejvíc hrozí podnikatelům

Někteří lidé však své datové schránky stále nepoužívají. V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se přitom nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální a informační agentura. Největší část „nových“ držitelů datových schránek tvoří podnikající fyzické osoby. Všechny důležité informace jsou dostupné na webu Mojedatovaschranka a také je možné se obrátit na infolinku.

Čechům, kteří se urychleně nepřihlásí do státní aplikace hrozí pokuta až 50 000 Kč. Je to vážné, týká se to statisíců lidí. I vás?

Tomu, kdo má datovou schránku zřízenou povinně ze zákona a nepodá daňové přiznání elektronicky, hrozí pokuta 1000 korun poté, co tak neučiní ani po výzvě finančního úřadu. Ten může výjimečně zvýšit pokutu dokonce až na 50 tisíc korun, pokud nesplnění povinnosti „závažně ztěžuje správu daní“. „Podnikání jsem naštěstí loni ukončila, takže se mě toto nařízení netýká. Ale přiznám se, že jsem datovou schránku měla a zacházení s ní pro mne tedy nebylo úplně jednoduché,“ popisuje paní Alena.

Používáte datovou schránku? Napište nám to do komentářů dole pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články