Dune Du Pilat, Francie

Písečná duna je z jedné strany ohraničena oceánem a z druhé borovým lesem, pohled na tuto přírodní kuriozitu ukrývající se nedaleko Bordeaux v Conservatoire du littoral, je až šokující. Nejde o žádnou hromádka písku, ale 3 km mohutný vál přesahující výšku 100 metrů. Je to nevyšší písečná duna Evropy a na našem malém kontinentu nic podobného neuvidíte. Vlivem větru se písek pomalu ale jistě přesouvá na území lesa, každý rok se přibližuje o metr až pět.

Zajímavé však je, že písčité pobřeží není mrtvým místem sucha, ale naopak je plné života, a to i z dalekých krajů. Místní botanik Aurelien Caillon, který se věnuje ochraně a správě duny od roku 2011, říká: ,,Jako botanik vidím celý masiv atlantských dun. Ten je místem přechodu a útočištěm mnoha živočišných a rostlinných druhů, z nichž mnohé jsou endemity jižního atlantického pobřeží."

A Nathalie Madrid, která má za úkol správu pozemků, vzkazuje turistům: ,,Návštěvníci by sem měli přijít s respektem k tomuto jedinečnému místu. Aby ho považovali za přírodní prostor s neuvěřitelnými krajinnými prvky, a ne za turistickou atrakci. Je to duna světlého písku v zelenomodrém prostředí, samorost mezi mořem a lesem, klenot francouzského pobřeží."

Zdroje: dunedupilat.com