Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - jasno 25°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Občané Prahy 1 navrhnou radnici, za co má utratit 4,5 milionu korun
Radnice Prahy 1 sídlí ve Vodičkově ulici. Foto: archiv

Občané Prahy 1 navrhnou radnici, za co má utratit 4,5 milionu korun

Zastupitelé Prahy 1 nedávno na svém březnovém zasedání schválili participativní rozpočet první městské části ve výši 4,5 milionu korun a školní participativní rozpočet ve výši 500 tisíc korun.

„Znamená to naprostý průlom v komunální politice Prahy 1 – sami občané budou moci předložit projekty a hlasovat, který z předložených návrhů získá finanční podporu Prahy 1. Stejně tak se budou moci zapojit i žáci základních škol, kteří tak budou mít příležitost přispět k rozvoji městské části a své školy, procvičí si komunikační dovednosti i hospodaření s penězi,“ vysvětlil předkladatel návrhů na oba participativní rozpočty zastupitel a předseda Výboru pro participaci, participativní rozpočet, veřejný prostor a pro dotační programy Martin Motl (za Rezidenti 1).

Prostřednictvím participativního rozpočtu první městské části budou občané rozhodovat o využití určené částky na konkrétní akce, které přispějí ke zkvalitnění života obyvatel.

Na základě výzvy budou moci předkládat projekty, které by chtěli realizovat. Občané budou také o navržených projektech hlasovat a rozhodovat tak o jejich finanční podpoře úřadem první městské části.

Částka půl milionu korun, určená pro školní participativní rozpočet, bude rovnoměrně rozdělena mezi pět základních škol zřizovaných Prahou 1. V každé škole budou zřízeny dvě pozice koordinátorů školního participativního rozpočtu, kteří budou s dětmi připravovat projekty, pomáhat jim s jejich prezentací a také se školním hlasováním o jednotlivých projektech. Žáci základních škol tak budou sami rozhodovat, jak využijí určené finanční prostředky.

„Mám obrovskou radost, že se po letech diskuzí podařilo konečně participativní rozpočet této koalici prosadit a těším se na podněty občanů i žáků,“ dodal Motl.


Autor: red

Senior utonul v řepském bazénu

25. dubna 2024 ve 23:20

Zhruba sedmdesátiletého plavce vytáhli ve čtvrtek odpoledne plavčíci z bazénu v Řepích, protože se topil. Ani skoro hodinové oživování muže nevedlo k záchraně jeho života. Přesnou příčinu úmrtí určí pitva zemřelého. 

Zasedání zastupitelstva Prahy 6

25. dubna 2024 v 11:11

Dvanácté jednání zastupitelstva šesté městské části proběhne v pondělí 29. dubna od 10 hodin v zasedací místnosti v 6. patře Úřadu městské části Prahy 6.

Další články
Nahoru