Bulharsko a Rumunsko se připojily k Schengenu. Od 31. března budou zrušeny kontroly na vzdušných i námořních hranicích

Přidat na Seznam.cz

Březen bude pro Rumunsko a Bulharsko vzrušujícím měsícem. Balkánské země vstoupí do schengenského prostoru už 31. března.

Budou zrušeny kontroly na vzdušných i námořních hranicích. To znamená, že pokud so Bulharska, nebo Rumunska přiletíte, nebo připlujete lodí, už nebudete muset absolvovat kontrolu dokladů. Pokud však do zemí míříte autem, autobusem, na motorce, nebo nějakým silničním dopravním prostředkem, kontrole podléháte i nadále.

V roce 2024 budou hraniční kontroly pro obě země zjednodušeny a je pravděpodobné, že se změní i mnoho dalších aspektů. Existuje mnoho spekulací, zda Bulharsko a Rumunsko půjdou ve stopách Chorvatska, které nedávno vstoupilo do schengenského prostoru a které je od svého vstupu široce kritizováno za plošné zvyšování cen.

Od Bulharska a Rumunska se neočekává, že přejdou ze své stávající měny na euro, jako to udělalo Chorvatsko.

Vystřelí ceny, až se Bulharsko a Rumunsko připojí k schengenskému prostoru?

Doufá se, že přesun do schengenského prostoru nebude okamžitě znamenat zvýšení cen, které by mohly okamžitě odradit potenciální turisty. Ale je příliš brzy na to, abychom přesně věděli, co se může stát.

Vstup do schengenského prostoru má na ceny v těchto zemích poměrně neutrální dopad, zejména zpočátku. Dopad na cestovní ruch je však jednoznačný.

Mohlo by se Rumunsko a Bulharsko stát obětí nadměrné turistiky?

I když je jasné, že vstup těchto dvou zemí do schengenského prostoru zvýší cestovní ruch a posílí tak příslušnou ekonomiku, existují obavy, že nadměrný cestovní ruch – v Evropě velmi běžný – by se mohl brzy stát problémem.

V oblíbených turistických destinacích, jako jsou Benátky, Barcelona a Malága, se obyvatelé po letech neuctivého chování návštěvníků proti turismu bouří. Samozřejmě se časem v Bulharsku a Rumunsku může stát něco podobného.Ovšem rovnováha mezi rostoucím cestovním ruchem a škodami, které může způsobit, je na úřadech zemí.

Zdroj: Euronews