Na Apple, Google a Facebook si posvítí Evropská komise

Přidat na Seznam.cz

V rámci nedávné situace, kdy přišly v platnost nová ustanovení ohledně digitalizace, se největší digitální společnosti snažili uzpůsobit své působení v rámci nových pravidel, jak píše deník Spiegel.

Nicméně evropská komise má za to, že opatření nejsou stále dostatečná. Evropská komise proto rozhodla zahájit řízení o hospodářské soutěži vůči Google, Facebook a firmy Apple. Má totiž pochybnosti o tom, zda tyto giganti dodržují požadavky ohledně nového zákona o digitálních trzích. V případě porušení tohoto zákona hrozí firmám i miliardové pokuty.

Jak tvrdí EU komisařka Margrethe Vestager, tak navržená řešení těchto firem nejsou v souladu se zákonem o digitalizaci. Navíc s těmito firmami komise EU spolupracovala, aby pomohla implementovat daný zákon.

Změny nejsou dle komise dostatečné

V reakci na nový zákon firmy změnili dodavatelské rozhraní svých služeb, některé možnosti mohli uživatelé využít pouze díky odsouhlasení. Třeba společnost Google teď ukládá historii pohybu přímo v mobilu uživatele, zatímco předtím tyto údaje shromažďovala na servery Google.

Komisi se například nelíbí, že uživatelé iPhonů někdy nemohou odstranit předinstalované aplikace a ani nemohou přenastavit výchozí nastavení telefonů. U společnosti Meta se komisi nelíbí to, že uživatelé mohou platit poplatek ve výši minimálně 9,99 EUR (přibližně 253 korun), jestliže už nechtějí sledovat neustálé reklamy. V tomto případě má komice podezření na to, že nepřímo firma nutí uživatele k předávání svých citlivých údajů.

Zdroj: Spiegel