Ukrajinský tank zničil tři ruské tanky během několika minut. Stačilo 15 minut, jedna posádka tanku a tři výstřely

Přidat na Seznam.cz

Ukrajina – Vojáci 53. samostatné mechanizované brigády se na Facebooku pochlubili svým nejnovějším úspěchem.

Jak uvádějí, k likvidaci tří ruských tanků stačilo 15 minut, jedna posádka tanku a tři výstřely. „Právem to lze považovat za legendární provedení bojové mise, které se stane základem nejedné vojenské učebnice,“ tvrdí Ukrajinci, jak píše deník WP tech.

Ukrajinská vojenská služba uvádí, že 53. samostatná mechanizovaná brigáda bojuje v okolí Avdijivky a popsaný střet se s největší pravděpodobností odehrál ve stejném regionu. V příspěvku na Facebooku však není uvedeno, které ruské tanky byly úspěšně zničeny a který tank Ukrajinci použili. Video z incidentu si můžete prohlédnout níže.

Ukrajinci hovoří o „učebnicové“ misi

Záběry zveřejněné 53. samostatnou mechanizovanou brigádou nejsou v nejlepší kvalitě, takže je obtížné určit, které stroje jsou na nich vidět. Stojí však za zmínku, že k vybavení ukrajinské jednotky patří tanky T-72M1 a T-64BW, jak uvádí Military Land. Jedná se o stroje sovětské výroby, které Ukrajinci důkladně zmodernizovali a přizpůsobili svým potřebám.

T-64 je jedním ze základních typů tanků používaných ukrajinskými pozemními silami. Stroje byly vyráběny v letech 1964-1987 a dočkaly se mnoha modifikací. Jednou z nich je právě stroj T-64BW, nasazený do služby v roce 2017. V jeho případě se Ukrajinci rozhodli pro instalaci nového termovizního zaměřovače TPN-1-TPW, digitálního navigačního a komunikačního systému Lybid-K 2RB a úpravy ochrany tanku.

Cílem změn bylo mimo jiné zvýšení dosahu účinné palby a také zlepšení detekce a identifikace cílů. T-72M1 je exportní verzí základního tanku T-72A ruské armády, který se vyrábí v licenci od roku 1984. Tanky tohoto typu jsou vybaveny vícepalivovým motorem W-46 o výkonu 580 kW (780 k) a na zpevněných cestách mohou jet maximální rychlostí 60 km/h s dojezdem přibližně 450 km. Jejich primární výzbrojí je 125mm kanon s hladkým vývrtem.

Zdroje: platforma X, Military land, Wp tech