Otec předvedl nechvalně proslulý český kiks. Stefan junior teď chce být jako Pastrňák

jzp jzp
Aktualizováno 26. 3. 2024 10:59
Hokejová NHL žije kuriózním podpisem. James Stefan se dohodl s organizací, proti níž jeho otec Patrik Štefan předvedl nechvalně proslulý kiks.
James Stefan v dresu juniorského týmu Winterhawks Hitmen
James Stefan v dresu juniorského týmu Winterhawks Hitmen | Foto: ČTK

Co se nasbíraných bodů týče, měl Štefan o něco lepší kariéru v NHL než Jiří Hrdina nebo Petr Průcha. 

Protože ale ovládl draft 1999, což ho předurčovalo k mnohem větší dominanci, vešel do historie jako jedna z nejhorších draftových jedniček v historii.

Známý je také kardinální chybou, kdy v utkání na začátku roku 2007 jako centr Dallasu nedokázal v posledních sekundách dopravit puk do zcela opuštěné brány domácího Edmontonu.

Soupeř pak rychle otočil hru a díky zakončení Aleše Hemského vyrovnal na 5:5. Dallas sice nakonec vyhrál v nájezdech, ale jestli se o něčem dodnes mluví, tak o Štefanově přešlapu.

Nyní má příběh zvláštní pokračování.

S Edmontonem podepsal smlouvu Štefanův 20letý syn James.

Jde o tříletou nováčkovskou dohodu. Stefan si v každé sezoně vydělá minimálně 178 tisíc dolarů hrubého, ale v případě setrvání v hlavním týmu a s výkonnostními bonusy si může přijít až na necelý milion.

Do NHL míří v úplně jiné pozici než jeho otec. Není jedničkou draftu, dokonce draftem ani neprošel.

V Portlandu se ale postupně vypracoval až mezi hvězdy celé juniorky WHL. V 67 zápasech uplynulé základní části dosáhl jako pravé křídlo na skvělých 101 bodů (50+51). 

Novinář Steven Ellis, jenž se specializuje na mladé talenty, už v polovině března předvídal, že by Stefan mohl být pro kluby NHL zajímavý.

"Není lehké být synem někoho, kdo je označovaný jako jeden z největších krachů v historii draftu, ale Stefanovi to myslí a směrem dopředu si vždycky vedl dobře. Minulé léto se slušně uvedl v nováčkovském kempu Ottawy - hezky kombinoval šikovnost s pukem, fyzickou hru a zodpovědnost při bránění," napsal novinář.

"Jen si nemyslím, že z něj bude hráč NHL na plný úvazek," dodal.

Stefanovi chybí v příjmení diakritika. Na rozdíl od otce se totiž nenarodil v Česku, ale už ve Spojených státech, konkrétně v přímořském městě Laguna Beach v Kalifornii.

Aby se z Portlandu vrátil do domovského státu, toužil po angažmá v Anaheimu či Los Angeles. Nakonec si však z několika nabídek vybral Edmonton.

Pokud jde o hokejisty, oblíbencem mladého Američana je David Pastrňák. "Mám pocit, že hrajeme podobným stylem. Je to hodně šikovný chlápek, rád zakončuje ze všech možných pozic a určitě má střeleckou mentalitu. Svoji hru buduju tak trochu podle něj," přiznal před časem Stefan regionálnímu médiu Northwest Sports Desk.

Hokej hraje také Jamesův o dva roky mladší bratr Wyatt, který draftem ještě projít může. Moc velké šance ovšem nemá, neboť nastupuje v juniorce NAHL. Ta je v hierarchii amerického juniorského hokeje ve stínu prestižnější USHL. 

Wyattův tým, Danbury Jr. Hat Tricks, mimochodem koučuje Patrik Štefan, pro něhož to po konci hráčské kariéry není první trenérské angažmá. Pracoval také jako agent.

 

Právě se děje

Další zprávy