Norsko zbrojí. Získá nejnovější verzi NASAMS s modernizovanými odpalovacími kontejnery

Norsko již několik let postupně modernizuje své ozbrojené síly pořizováním nových typů výzbroje. Největším zbrojním programem posledních let byl nákup víceúčelových letounů F-35, ale kromě nich skandinávská země obdržela nebo se chystá obdržet základní tanky Leopard 2, houfnice K9 nebo polské protiletadlové systémy Piorun, píše web The Defense Post.

Tyto nákupy nevyplývají pouze z touhy po technické modernizaci, ale i z potřeby doplnit zásoby po přesunu některých typů zbraní na Ukrajinu, která se brání ruskému náporu. To je případ nejnovější objednávky protiletadlových systémů NASAMS.

Ochota převést systémy NASAMS na Ukrajinu byla poprvé veřejně oznámena v březnu 2023. Jednalo se o dar Norska v podobě dvou systémů tohoto typu. Ty doplnily dva identické, které dříve darovaly USA. Následně bylo v červenci oznámeno darování dalších komponent systému, které byly dodány společně se systémem NASAMS z Litvy.

Norsko získá nejnovější verzi NASAMS s modernizovanými odpalovacími kontejnery a vylepšenými velitelskými stanovišti. To umožní odpalovat střely AIM-120 AMRAAM, AMRAAM-ER s prodlouženým dosahem a AIM-9X Sidewinder Block 2 krátkého dosahu ze stejného odpalovacího zařízení s univerzální odpalovací lištou. NASAMS lze integrovat s různými typy radarů. Primárním je AN/MPQ-64 Sentinel, ale lze použít i jiné typy.

Systém NASAMS byl navržen v 90. letech a do služby byl zařazen v roce 1997. Systém poskytuje 360stupňovou bojovou schopnost proti letadlům, bezpilotním letounům, vrtulníkům a řízeným střelám ve všech denních dobách a za všech povětrnostních podmínek. Baterie se skládá z radaru, velitelského stanoviště a odpalovacích zařízení.

Každé odpalovací zařízení pojme šest protiletadlových střel. Bojový dosah cíle je omezen právě typem střely a činí několik kilometrů u střely AIM-9X, asi 30 km u střely AMRAAM a asi 50 km u střely AMRAAM-ER. Systém může být instalován na mobilních platformách nebo na nákladních vozidlech. K jeho obsluze stačí dva vojáci.

Zdroj: redakce, thedefensepost.com, Wikipedia