Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Co jíst od Škaredé středy až po Velikonoční pondělí? Dejte si každý den jiný symbolický pokrm

Velikonoční pokrmy
ZDROJ: Monika Borys/Unsplash
sdílet:

Také si už bez mazance, beránky a nádivky neumíte Velikonoce představit? Nejvýznamnější křesťanský svátek vrcholí Velikonočním pondělím, avšak již od Škaredé středy je tento týden spojen s mnoha tradicemi včetně těch kulinářských.

Po prvním jarním úplňku si křesťané připomínají skonání a zmrtvýchvstání Ježíše Krista a Velikonoce jsou tak považovány za nejvýznamnější křesťanský svátek. Posvátný velikonoční týden startuje Škaredou středou, která symbolizuje Jidášovu zradu, a vrcholí Velikonočním pondělím, kdy oslavujeme Ježíšovo nedělní zmrtvýchvstání. Od středy až do pondělí můžete dodržovat různé velikonoční tradice a připravit si na každý den jiný symbolický pokrm.

Na Škaredou středu jde foodstyling stranou

Jak už samotné označení tohoto dne napovídá, nekoná se ve středu žádná výstavní gastronomie. Škaredá nebo také Sazometná středa je spojena s Jidášovou zradou. V našich domovech ji oslavujeme jarním úklidem, vymetáním pavučin a čištěním komínů.

  • Tradičně se ve Škaredou středu připravovaly bramboráky a bramborové placky záměrně neúhledných tvarů.
  • V tento den nemusíte klást důraz na estetickou stránku podávaného pokrmu. 
  • Ale pozor, rozhodně by nemělo škaredě chutnat! Proto se nechte inspirovat recepty na bramboráky a placky, na kterých si všichni zaručeně pochutnají, ať už na talíři vypadají jakkoli.

Zelená hostina na Zelený čtvrtek

V pivovarech a restauracích napříč Českou republikou můžete na Zelený čtvrtek ochutnat zelené pivo. Zelená barva je spojená s jarem, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku a na stůl si můžeme naservírovat první letošní dary přírody. 

Velký pátek v klidu a bez masových pokrmů

Velký pátek bývá též označován jako Bolestný či Žalostný pátek a symbolizuje den ukřižování Krista. V České republice se Velký pátek nese ve znamení pracovního klidu. Co si dopřát v tento den na talíři?

  • Tradice uvádí nejíst maso, tedy kromě rybích pokrmů.
  • Aby ani hospodyňky netrávily celý den prací v kuchyni, podávala se jednoduchá jídla. Na stůl tak můžete bez obav naservírovat jarní polévku s chlebem či jiným pečivem

O Bílé sobotě doplňte energii a sílu

Zatímco pátek se nesl v duchu odpočinku, v sobotu již od brzkého rána zaděláváme těsta a zapínáme troubu, ze které se linou vůně po celý den. V tento den se peklo slané i sladké a pomalu tak začínalo řádné velikonoční obžerství.

  • Na Bílou sobotu se tradičně pekla nádivka (neboli také hlavička či sekanina). V podobě muffinů dodržíte tradici, které dodáte moderní kabátek.
  • Na stůl postupně přibývalo také sladké v čele s mazancem. Už jste někdy zkoušeli mazanec z pekařského kvásku či tvarohu?

Na Květnou neděli přípravy vrcholí

Velikonoční neděle je oslavována jako Slavnost Zmrtvýchvstání Páně a pro věřící má hluboký význam. Tradičně se u stolu schází celá rodina včetně vzdálenějšího příbuzenstva.

  • Na stůl zdobený květinami se servírovaly masové pokrmy z jehněčího, skopového či kůzlečího masa.
  • Slavnostní tabuli zdobil beránek, který dle tradice symbolizuje čistotu, nevinnost a poslušnost. Chcete-li vyzkoušet obměnu tradičního beránka, vyzkoušejte stejným těstem vyplnit formu na velikonočního zajíčka
  • V neděli také nezapomeňte připravit vajíčka pro koledníky.

Velikonoční pondělí: Co s vykoledovanými vejci?

Zatímco z pohledu křesťanského se pondělí nese v duchu oslav Ježíšova zmrtvýchvstání, pro ostatní je Velikonoční pondělí symbolem koledy, pomlázky, vajíček a sladkostí.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč