Únavové zranění: časná diagnóza

Marc Calleja / Adobestock
Komerční článek
|
26. 03. 2024
|
Špatný došlap, brknutí při chůzi nebo pohyb při sportu, který nevyšel úplně podle vašich představ? Všechna tato pochybení mají podobný dopad: ostrou bolest v kotníku, otok a krevní výron.

S největší pravděpodobností se bude jednat o vymknutý kotník (distorzi hlezna), což je nejčastější únavové zranění dolní končetiny. To potvrzují i lékaři ortopedie Ostrava, kteří se s tímto problémem u pacientů všech věkových skupin často setkávají. Podvrknutý kotník, jak se také říká, je ta lepší varianta narozdíl od zlomeného kotníku. Při takovém zranění je bolest daleko silnější, na nohu vůbec nemůžete došlápnout a typické je praskání v kloubu případně i viditelná deformace hlezna. Pak je nezbytné okamžitě vyhledat lékaře, protože je nutný rentgen, srovnání kostí a zafixování do sádry, aby kotník správně srostl, upozorňují ortopedové z Ostravy. V závažných případech se nevyhnete operaci a zpevnění kotníku. Po sundání sádry následuje rehabilitace.

Záleží na míře poranění

Máte místo bolesti citlivé na dotyk, kotník otéká, je zarudlý a promodralý, teplý a můžete s ním jen omezeně hýbat? Je důležité, jaký stupeň zranění jste si způsobili. U nejlehčího jsou vazy jen natažené, takže kotník oteče, ale můžete s ním hýbat. Ke zlepšení bude stačit několik dní. U natržených vazů je kotník méně pohyblivý a větší zátěž mu nedělá dobře, celková rekonvalescence bude vyžadovat několik týdnů. U nejzávažnějšího stavu, kdy se vazy zpřetrhají, už následuje sádra až na 6 týdnů a poté rehabilitace.

Běžné vyvrknutí vyléčíte doma

Nohu si dejte do zvednuté polohy nad úroveň srdce, aby se otoky rychleji mírnily a ledujte (3x denně patnáct minut) Počítejte s tím, že byste měli mít nejméně týden klidový režim. Kotník ovažte elastickým obinadlem, využít můžete i ortézu nebo tejpy. Elastická obinadla se prodávají v lékárně nebo zdravotnických potřebách v několika velikostech (S=23 cm; M=24 cm a L=25 cm). Obvod je ve smrštěném stavu a obinadlo se roztáhne až jednou tolik, takže si změřte obvod kotníku a podle toho vybírejte nejvhodnější. Neměli byste mít obvaz příliš utažený, abyste neblokovali průtok krve do zraněné končetiny, ale zase ne volné, aby měla bandáž smysl a zraněný kotník znehybnila a fixovala. Pokud byste chtěli použít čím dál oblíbenější tejpovací pásky, které jsou ke zpevnění vhodné, je potřeba aplikaci dobře nacvičit pod dohledem specialisty fyzioterapeuta, lékaře nebo lékárníka.

Klidový režim na prvním místě

Ať máte kterýkoliv stupeň zranění kotníku, na prvním místě dodržte klidový režim, v opačném případě se léčba prodlouží a podstupujete riziko, že vazy srostou špatně, což v důsledku může ovlivnit pohyblivost nohy. Kromě klidu na lůžku můžete přikládat studené či bylinné obklady, bolavé místo natírat hojivými mastmi a gely s obsahem přírodních protizánětlivých látek jakými jsou mentol, kafr, eukalyptus, rozmarýn. Proti bolesti pomáhají i speciální gely (aulin).

Po úlevě, kdy vám kotník umožní pohyb bez bolesti, je dobré začít cvičit. Začněte protahováním (zvedáním prstů ze země, pata zůstává na podlaze; seďte na židli, natáhněte nohy, patu nechte na zemi a palcem pište písmena abecedy; využít můžete i gumu, kterou si napněte přes chodidlo a prsty tlačte opačným směrem. Po pěti sekundách chodidlo uvolněte.

Dbejte na prevenci

Jako u všech nemocí a zranění je lepší prevence než léčba. Proto nesportujte vyčerpaní, před sportem se důkladně protáhněte a zahřejte svaly, při chůzi noste obuv s bezpečným podpatkem a podrážkou; trénujte na balančních podložkách stabilitu a rovnováhu. Pokud už jste zranění kotníku měli, před sportem kotník fixujte bandáží nebo tejpovací páskou.

Související články