Odsouzený exhejtman za ANO Krkoška se vzdal i funkcí na radnici v Krnově

foto Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu, který začal projednávat kauzu uplácení lékařů s účastí na organizované zločinecké skupině, 21. března 2024, Obvodní soud pro Prahu 2, Praha.

Krnov - Bývalý moravskoslezský hejtman z hnutí ANO Jan Krkoška, který byl odsouzen za podíl na uplácení lékařů, se vzdal i svých míst na radnici v Krnově na Bruntálsku. Působil tam jako zastupitel a radní. Nového radního zastupitelé zvolí ve středu. ČTK to dnes řekla mluvčí města Dita Círová. Už dříve Krkoška rezignoval na hejtmanskou funkci, v níž ho nejspíš nahradí primátor Havířova na Karvinsku Josef Bělica (ANO).

"Pan Krkoška se vzdal mandátu zastupitele, tedy i radního. Ve středu na zasedání zastupitelstva města složí slib náhradník z ANO Tomáš Andršt," řekla Círová. Dodala, že zároveň zastupitelé zvolí nového radního. Krkoška rezignoval k 25. březnu. Své rozhodnutí odeslal písemně, doručeno bylo dnes. Krajské zastupitelstvo se mimořádně sejde 3. dubna, aby zvolilo hejtmana.

Krkoška kraj vedl po Ivu Vondrákovi, jenž se s hnutím ANO rozešel, od loňského června a rezignoval minulý týden ve čtvrtek. Učinil tak krátce poté, co jej pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Podle rozsudku se jako manažer farmaceutické firmy v letech 2009 až 2012 podílel na uplácení lékařů. Soud mu uložil peněžitý trest 200.000 korun. Hned po tom Krkoška oznámil, že rezignuje na funkci hejtmana, opustí krajské zastupitelstvo i hnutí ANO.

Rezignace na funkce v Krnově se očekávala také. Na krnovské radnici působil třetí volební období. V prvním byl místostarostou. V okamžiku, kdy uspěl v krajských volbách a stal se náměstkem hejtmana, byl už jen zastupitel a neuvolněný radní.

Poslední volby v Krnově vyhrálo hnutí ANO. Výsledkem 30,85 procenta hlasů těsně porazilo Krnovské patrioty, kterým hlas dalo 30,43 procenta voličů. V zastupitelstvu je dál koalice SPOLU pro Krnov, SPD, KSČM a Krnováci. Radnici vede koalice ANO a Krnovští patrioti, v zastupitelstvu má 18 z 27 hlasů. ANO má v radě pět členů, Krnovští patrioti čtyři.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.04.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 28. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď