Ideál krásy: Podívejte se, jak se měnily standardy krásy žen v průběhu historie

Přidat na Seznam.cz

Vnímání krásy a tělesných typů se liší nejen v závislosti na kultuře, ale v průběhu dějin se výrazně vyvíjelo. Zajímá vás, jaký ideál krásy měli v antickém Řecku a jaký naopak v 60. letech? V tomto článku podle webu ScienceOfPeople to vše rozebereme!

Starověký Egypt (cca 1292-1069 př. n. l.)

V této době je ideální žena popisována jako štíhlá, s úzkými rameny, vysokým pasem a symetrickým obličejem.

Ve starém Egyptě byly ženy podporovány v nezávislosti a kráse. Staroegyptská společnost podporovala sexuálně pozitivní prostředí, kde byl předmanželský sex zcela přijatelný a ženy se mohly bez ostychu rozvést se svým manželem.

Starověké Řecko (cca 500-300 př. n. l.)

V tomto období měla být ideální žena kyprá, plnoštíhlá, se světlou pletí.

Starověké Řecko uctívalo mužskou postavu a zašlo tak daleko, že prohlašovalo, že ženská těla jsou „znetvořenými“ verzemi mužských těl. V tomto období platila pro muže mnohem vyšší měřítka krásy a dokonalosti než pro ženy.

Dynastie Chan (asi 206 př. n. l.-220 n. l.)

Žena v tomto období měla mít štíhlý pas, bledou pleť, velké oči a malé nohy.

Malá chodidla jsou jedním z aspektů čínské krásy, který přetrval stovky let. Za dynastie Chan čínská kultura upřednostňovala štíhlé ženy s dlouhými černými vlasy, bílými zuby a rudými rty. Historicky Číňané upřednostňovali ženy s ultraženskou krásou.

Italská renesance (cca 1400-1700)

V této době měla ideální žena mít bujné poprsí, zaoblené tvary, plné boky a světlou pleť.

V období italské renesance bylo povinností ženy odrážet manželovo postavení, a to jak chováním, tak vnějším vzhledem. Plné tělo, světlé vlasy a světlá pleť byly považovány za nejvyšší znaky krásy.

Viktoriánská Anglie (cca 1837-1901)

V tomto období byly krásné ženy popisovány jako plnoštíhlé baculky s upnutým pasem.

Byla to éra korzetů. V tomto období si ženy stahovaly pas přiléhavým spodním prádlem, aby vytvořily dojem žádoucí postavy přesýpacích hodin. Toto období trvalo až do vlády královny Viktorie, kterou mnozí považují za jednu z nejvlivnějších osobností té doby.

Bouřlivá dvacátá léta (20. léta 20. století)

Ideální žena tohoto období měla mít plochý hrudník, úzký pas, krátký účes a téměř chlapeckou postavu.

Krása 20. let 20. století se vyznačovala androgynním vzhledem žen. Nosily podprsenky, které zplošťovaly hrudník, a oblečení, které jim dodávalo vzhled bez křivek. Ženy si dokonce zkracovaly vlasy, čímž opustily dlouholeté přesvědčení, že dlouhé vlasy znamenají krásu a žádoucnost.

Zlatý věk Hollywoodu (cca 30.-50. léta 20. století)

V této éře je ideální žena popisována jako žena s křivkami, postavou ve tvaru přesýpacích hodin, velkými prsy a štíhlým pasem.

Trend chlapecké postavy netrval dlouho. Přeskočilo deset let a postava přesýpacích hodin je zpět. Klasickým příkladem této ideální ženské postavy je Marilyn Monroe, zlatá hollywoodská dívka.

Šedesátky (60. léta 20. století)

Toto období zbožňovalo ženský vzhled s hubenou postavou a dlouhýma, štíhlýma nohama.

Mír, láska a štíhlost se zdály být heslem ideální krásy žen v 60. letech. „Swingující Londýn“, termín používaný k popisu vzkvétající londýnské módní a kulturní scény 60. let, ovlivnil ve stejném období oblékání a styl žen v Americe.

Éra supermodelek (80. léta 20. století)

Tato éra oslavovala atletický typ postavy, tzn. štíhlá, ale s křivkami, vysoká postava s pevnými pažemi.

Toto období přineslo fenomén šílenství po cvičení. Cvičební videa byla v módě a nabádala ženy, aby byly štíhlé, ale zároveň fit. V této době se také rozšířila anorexie, kterou někteří odborníci považují za příčinu rozšířené posedlosti cvičením.

„Heroinové“ ženy (90. léta 20. století)

Ideální typ postavy tohoto období představoval extrémně štíhlou postavu, průsvitnou pleť a androgynní typ (kombinace ženských a mužských charakteristik).

Chce někdo bezdomoveckou eleganci? Oslavovanou postavou tohoto období byla žena, která vypadala hubeně, křehce a zanedbaně. Modelka Kate Moss byla hrdinkou této heroinové dekády: bledá, uzavřená a hubená.

Postmoderní krása (cca 2000-dnes)

Naše současné standardy krásy pro ženy zahrnují ploché břicho, „zdravou“ štíhlost, velká prsa a zadek a mezeru mezi stehny.

Kim Kardashian je ženou z plakátu ideálních standardů krásy pro moderní ženu. Od žen se očekává, že budou hubené, ale ne příliš hubené, s velkými prsy a velkým zadkem, a to vše při zachování plochého břicha. Ženy stále častěji vyhledávají plastické operace, aby tohoto vzhledu dosáhly.

Zdroj: scienceofpeople.com