Můj partner dá víc na mámu než na mě. Co dělat s mamánkem?

Přidat na Seznam.cz

Být ve vztahu s maminčiným mazánkem není vždycky špatná věc. Muž, který má blízko ke své matce, není maminčin mazánek v negativním smyslu. Muž, který se zdá být nezdravě připoutaný ke své matce, však může představovat větší problém. Zejména pokud se zdá, že bez ní nedokáže fungovat. Problémy s hranicemi, závislost a zahleděnost mohou být pro vztah nebo manželství škodlivé. Je důležité umět rozlišovat mezi normální a nezdravou náklonností a naučit se stanovit zdravé hranice.

Jak poznat mamánka?

Výraz „maminčin mazánek“ se často používá jako slangový výraz pro muže, který je nezdravě závislý na matce i v dospělosti, kdy se od něj očekává nezávislost a samostatnost.

Abychom rozpoznali známky toho, že někdo může být maminčin mazánek, je důležité nejprve umět rozpoznat některé příznaky nezdravých hranic. Mezi příznaky špatných hranic patří nutnost poradit se s druhou osobou, než učiní rozhodnutí, nebo finanční závislost na druhé osobě.

Pokud toto přetrvává i v dospělosti, může se muž nadále spoléhat na svou matku, že uspokojí jeho praktické, finanční, emocionální a sociální potřeby.

Jak tyto problémy řešit?

Pokud máte ve vztahu problémy způsobené nezdravými hranicemi vašeho partnera, můžete udělat několik věcí, které situaci zlepší.

Stanovte si jasné hranice

Váš muž je možná zvyklý, že mu matka vyhoví v každé jeho potřebě a přání, ale to neznamená, že to musíte dělat i vy. Je důležité, abyste mu stanovila hranice a dala mu najevo, že se nebudete chovat jako jeho matka. Se svou matkou se může chovat jako chlapec, jak chce, ale když je s vámi, měl by se chovat jako nezávislý dospělý člověk, který se o sebe dokáže postarat sám.

Může používat manipulaci, aby dosáhl svého, takže musíte být silná, když vás obviní, že ho nemáte ráda a nechcete pro něj to nejlepší.

Zachovejte si nezávislost

Pokud je to maminčin mazánek, není dobrý nápad stěhovat se do jejího domu. Je pravděpodobné, že jejich vztah jako matky a syna bude mít přednost před vaším vztahem s ním. S největší pravděpodobností se v každém tématu postaví na stranu své matky, aby ji nerozrušil. Možná dokonce půjde za svou matkou, když se vy dva nepohodnete.

Tyto věci sice může dělat, i když bydlíte mimo její domov, ale vzdálenost mu v tom trochu pomůže. Nechcete se při soužití s manželem cítit jako páté kolo u vozu.

Vyhněte se konfrontaci

Není na vás, abyste šla za tchyní a žádala ji, aby ustoupila. Pokud si chcete o situaci s někým promluvit, je to váš manžel, s nímž musíte mluvit. Když k tématu přistupujete, buďte citlivá a řekněte mu, že trochu žárlíte a chtěla byste s ním trávit více času o samotě.

Vysvětlete mu, že jeho matku nechcete vyřadit ze svého života, ale oba potřebujete čas, abyste se mohli spojit a růst jako pár.

Rozhodujte se sama

Jedna věc je, že si tchyně nemůže pomoct a musí rozhodovat za vašeho přítele. Mohla by mu vybírat oblečení, jídlo, a dokonce i kariéru. Pokud však není schopen činit tato rozhodnutí bez jejího přispění, mohlo by to být něco, co by se mělo vyřešit.

Nechcete přece, aby se jeho matka stala rozhodovatelem o rozhodnutích, která činíte jako jednotlivec nebo jako pár. Nezatahujte tchyni do vašich manželských neshod.