Peníze špiní i nižší fotbalové soutěže: Obyčejný fanoušek to většinou nepostřehne

Fotbal

Doby, kdy se i vyšší fotbalové soutěže hrály pouze za pivo a za párek, jsou už bohužel dávno pryč. Pamatuji si dobu okolo roku 2000, kdy jsem ještě stále hrával fotbal v jednom moravském městečku mající počet obyvatel pohybující se kolem 13 000. Hrála se 1.A třída a na fotbal chodila spousta lidí. Některá derby s místními týmy byla dokonce takřka vyprodaná. Úplná vyprodanost se nepoznala, fanoušci se samozřejmě dokázali vměstnat kamkoli okolo hřiště. Nyní se kope divize, lidí je fakticky stejně, možná někdy i méně. Fotbal se ale stal úplně jiným sportem. Takovým, který je ovlivněn penězi, a to neskutečně.

Divize dnes něco stojí

Nepochybně. Klub musí platit fotbalového asociaci a samozřejmě se neobejde bez financování samotných fotbalistů. Hráči dostávali nějaké minimum i dříve, když jsem kopal já. Šlo ovšem o pár peněz a ve finále se nikdo s nikým nehádal. Dnes mnozí hráči na maloměstě, nebo i na vesnici berou za měsíc minimální plat. Neskutečná zkaženost. Peníze se zkrátka rozmohly i na této a mnohem nižší úrovni. Znám dokonce osobně i brankáře, který vezme i pár desítek tisíc korun v krajském přeboru.

Peníze nikomu nesmrdí

Aby také ano! Když jsou troubové ochotní křivit sport a dotují i kluby v pralesních soutěžích velkými částkami, pak je výsledek smutný. Srdcaři hrající za párek a pivo pomalu mizí. Jde o starší vysloužilé hráče, kteří ještě mají nějaký charakter. Kopat na vesnici bez tréninku za několikanásobně vyšší gáži než spoluhráči je amorální.

Fanoušci jsou spokojení

Ano, jasně, jdou na fotbal. Vyhraje se a slaví se, prohra se zapije. Každému je jedno, že se platí hráči. Tedy pokud peníze nejdou třeba na úkor mládeže. To se bohužel mnohde stává také. Pak vše stojí na ochotných tatíncích, kteří to dělají zdarma. Takto by fotbal fungovat bezesporu nemělo. Hlavně, že se hraje vyšší prestižnější soutěž. Fotbal na nejnižší úrovní je pokažený. Mohou za to bohužel peníze a chamtivost lidí. I pralesní soutěž se pokazí, když se začnou sypat korunky.  

Zdroje info: autor

Náhledové foto: Pixabay

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.