Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Slovo cikán? Nadávka a anticikanismus! Sněmovní podvýbory projednají definici anticikanismu

26. března 2024
Čtení na 1 minutu
Setkání zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové (zcela vlevo) s poslankyní Evou Decroix (zcela vpravo). Na fotografii také Kateřina Bursíková Jacques a zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničních věcí ČR Robert Řehák (FOTO: Anna Kociánová)
Setkání zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fukové (zcela vlevo) s poslankyní Evou Decroix (zcela vpravo). Na fotografii také Kateřina Bursíková Jacques a zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničních věcí ČR Robert Řehák (FOTO: Anna Kociánová)
Tři sněmovní podvýbory se chystají ve středu ráno projednat takzvanou definici anticikanismu, která má být symbolickým, právně nezávazným vyjádřením solidarity s romskou komunitou. Definice podobně jako antisemitismus pojmenovává specifickou formu projevů rasismu, kterému Romové čelí kvůli svému etnickému původu, kultuře nebo životnímu stylu. Již v únoru definici podpořil senátní výbor pro lidská práva.

Poslankyně Eva Decroix (ODS), předsedkyně Podvýboru zahraničního výboru pro podporu demokracie a lidských práv v zahraničí, zdůrazňuje, že romská otázka je velký dluh naší společnosti.

“Cikán nesmí být nadávka a romská příslušnost nesmí být červená karta pro vstup normální školy, do práce či přístup k bydlení,” uvedla k tomu Decroix, která připomněla, že předsudky vůči Romům jsou hluboce zakořeněné a ovlivňují nás od dětství. Decroix věří, že přijetím usnesení, které definuje anticikanismus, by mohlo dojít k jejich postupnému zlomení.

Definice anticikanismu, kterou formulovala Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA), směřuje k odsouzení diskriminace vedoucí k násilí a projevům nenávisti vůči Romům. Zahrnuje odsouzení genocidy Romů, stereotypů, kolektivní odpovědnosti a segregace romských komunit. Podobnou definici již přijaly země jako Německo, Rakousko a Polsko.

Definice anticikanismu

Anticikanismus, tzn. diskriminace Romů, je vyjadřování a jednání jedinců, strategie a praxe institucí, které vedou k marginalizaci či vylučování Romů, devalvování romské kultury a životního stylu, fyzickému násilí či projevům nenávisti namířených proti Romům i dalším jedincům a skupinám, které jsou považovány za „Cikány“. Z tohoto důvodu jsou stigmatizováni, či proto byli za dob nacismu nebo i dnes cílem perzekuce. Z důvodu této diskriminace se následně s Romy zachází jako s údajně cizí, odlišnou skupinou a jsou spojováni s celou řadou urážlivých stereotypů a zkreslených představ, které samy o sobě představují specifickou formu rasismu.

„Přijetí definice anticikanismu na parlamentní úrovni – podobně jako v případě antisemitismu – by znamenalo zřetelný signál podpory našim romským spoluobčanům, že jejich obavy z diskriminace a nerovného zacházení zřetelně vnímáme a hodláme jim čelit,“ cituje server Seznam zprávy z materiálu pro poslance.

Na společné jednání třech podvýborů, které se uskuteční ve středu ráno od 8 hodin, dorazí vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková a zvláštní zmocněnec pro holokaust, mezináboženský dialog a svobodu vyznání Ministerstva zahraničních věcí ČR Robert Řehák.

“Je to další krok na cestě k jasnému symbolickému odmítnutí protiromských postojů v naší společnosti,” uvedla zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková, která přijetí definice anticikanismu aktivně prosazuje.

Podle Roberta Řeháka má definice symbolický význam. Cílem jejího přijetí je, aby se odmítání diskriminace Romů dostala do podvědomí společnosti.

Přijetí definice by mohlo napomoci naplňování vládní Strategie romské integrace 2021–2030, jejímž cílem je snížit míru anticikanismu. Definice by také mohla sloužit jako doplňkový materiál při výkladu antidiskriminačního zákona.

Co může být považováno za projevy anticikanismu

  • Zkreslování či popírání perzekuce Romů nebo genocidy Romů.

  • Schvalování genocidy Romů.

  • Podněcování, omlouvání a páchání násilí na romských komunitách či jedincích romského původu či ničení majetku Romů.

  • Nucené nebo nedobrovolné sterilizace a fyzické nebo psychické násilí na Romech.

  • Udržování a podporování předsudečných stereotypů o Romech.

  • Obviňování Romů ze způsobování skutečných nebo smyšlených společenských, politických, kulturních, ekonomických nebo zdravotnických problémů a s tím spojené projevy nenávisti.

  • Šíření stereotypu, že Romové mají tendenci ke zločinnému chování.

  • Využívání pojmu „Cikán“ jako nadávky.

  • Schvalování nebo podporování mechanismů vylučujících Romy na základě rasově diskriminačních předpokladů, jako je například vylučování z běžných škol nebo institucionální postupy a politická opatření, která vedou k segregaci romských komunit.

  • Provádění politických opatření pro arbitrární nebo diskriminační vysídlování Romů a romských komunit bez právního základu nebo vytváření podmínek, které toto umožňují.

  • Připisování kolektivní odpovědnosti za skutečné nebo smyšlené jednání jednotlivců z romských komunit všem Romům.

  • Šíření nenávisti proti romským komunitám v jakékoliv formě, jako například v médiích včetně internetu a sociálních sítí.

 

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon