Bohemistický seminář, Brno 2024

 

Moravská zemská knihovna vypisuje další ročník Bohemistického semináře, který je určen zahraničním bohemistům, tj. překladatelům a univerzitním pedagogům. Jeho hostitelem se tentokrát stane Brno, ale překročíme daleko za hranice brněnských reálií.

Důraz bude kladen na aktuální pohledy na jazyková a literární témata, jak je o nich v současnosti přemýšleno na prestižních lingvistických a literárněvědných pracovištích  v Brně a v Praze. Díky spolupráci s Ústavem českého jazyka Filozofické fakulty Masarykovy univerzity, Ústavem české literatury a komparatistiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Ústavem pro českou literaturu Akademie věd ČR a Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR připravujeme pro Vás program, který chce být především inspirativní.

Naše pozvání přijal například Petr Šámal, jenž prozkoumá území samizdatu v souvislosti Českým snářem Ludvíka Vaculíka, aktuální perspektivy na básnické dílo Jana Zahradníčka představí Josef Vojvodík, nad směrem současné češtiny se zamyslí Jarmila Vojtová, editorskou práci na díle Jana Zábrany přiblíží Michael Špirit, do světa kramářských písní vstoupíme s Pavlem Koskem a Jiřím Dufkou, erudovaný vhled do aktuální podoby českého komiksu (k přihlédnutím k reprezentaci Franze Kafky) poskytne Pavel Kořínek, do své právě vydávané monografie o Josefu Škvoreckém nás pozve Michal Přibáň, proměnu ve výzkumu nářeční situace nastíní Martina Ireinová, osobní vhled do současné české prózy zajistí Petr A. Bílek, a těšit se můžete na další poutavé přednášky. Stranou pozornosti nezůstane ani Knihovna Milana Kundery….

Vedle tematických procházek Brnem zaměřených na skvosty funkcionalistické architektury, tedy nejenom na vilu Tugendhat, připravujeme i výlet do znojemských vinohradů za poezií moravských básníků….

 

Přihlášky můžete zasílat do 31.5.2024 prostřednictvím formuláře ZDE 

nebo na odkazu:  https://forms.gle/XUJtHgF8GvN6wMor8.

 

Účastnický poplatek činí 4.000 Kč, vč. DPH (splatný do 31.5.2024).

Pořadatelé zajišťují z dotace Ministerstva kultury ČR ubytování, kulturní i přednáškový program, částečně úhradu stravování a dopravu v rámci programu semináře. Počet účastníků je z organizačních důvodů limitovaný na 50 osob. V případě vyššího zájmu budou zohledněny dříve podané přihlášky.

Další podrobné informace vč. detailního programu semináře zašleme přihlášeným účastníkům po uzavření registrace.

Těšíme se na setkání.

Za celý tým BS 2024

prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.

ředitel Moravské zemské knihovny

Kontaktní osoba:

  • Jitka Jílková, asistentka, Moravská zemská knihovna
  • email: jitka.jilkova@mzk.cz

Poslední aktualizace: 26.03.2024, 11:09