ne., 24. březen 2024 23:03

Roman Staněk se stal vítězem ve Formuli 2. Zvítězil v sobotním sprintovém závodě

Roman Staněk poprvé zvítězil v závodě F2 Roman Staněk poprvé zvítězil v závodě F2 Zdroj: Zdroj: www.tridentmotorsport.com
Melbourne - Během sobotního sprintového závodu Formule 2 v Austrálii si Čech Roman Staněk dojel pro své premiérové vítězství v sérii. Vítězství získal poté, co byl Francouz Hadjar penalizován za způsobení nehody na začátku závodu

Roman Staněk, momentálně největší a jediná česká naděje na sedačku v královně motorsportu, si připsal své první vítězství v F2. Po páteční kvalifikaci, kdy zajel 10. nejlepší čas, startoval ve sprintovém závodě z pole position. Hned na startu se stala velká nehoda, která vyřadila ze závodu Gabriela Bortoleta a Pepe Martiho, ale kterou, podle závodních komisařů, způsobil Isack Hadjar. I přesto ale Hadjar odjel celý závod ve vedení a desetisekundovou penalizaci dostal až po závodě. Staněk mezitím celý závod výborně a chytře bránil své druhé místo na trati. K tomu mu také pomohli nehody mezi jezdci, kteří s ním o pozici bojovali. "Měli jsme špatný start, ale povedlo se mi udržet čistý nos a potom jsem ukázal své obranné schopnosti," řekl Staněk na pozávodní tiskové konferenci. Staněk se stal prvním Čechem, který zvítězil v závodě F2, od roku 2012 a závodu v Belgii, kde tehdy zvítězil Josef Král. V top 3 ho doplnili Nor Dennis Hauger a Ind Kush Maini.

Nedělní hlavní závod, do kterého Staněk startoval z 10. místa, se ale bohužel tolik nevydařil. Po solidním startu, kdy se dostal před pár soupeřů, do něho zezadu vrazil Zak O’Sullivan a Staněk se tak rychle ocitl na chvostu pole. Během závodu se dokázal vypracovat zpět do bojů o bodované příčky, kdy ukázal, že bez kontaktu v prvním kole mohl bojovat o vysoké pozice, ale nešťastně načasovaný safety car zhatil jeho šance na bodový zisk. Poté, co zajel do boxů, aby splnil povinnou zastávku, se ocitl úplně na konci pole a závod dokončil až na 16. místě. V závodě si spravil chuť Isack Hadjar, který po výborném výkonu zvítězil. Na pódium jej doprovodili estonský závodník Paul Aron a naděje z Barbadosu a současný vedoucí jezdec pořadí, Zane Maloney. Staňkův týmový kolega, Richard Verschoor, dojel na 6. místě. "Jsme vcelku spokojení s úrovní, kterou jsme tento víkend ukázali. Dokázali jsme získat vítězství ve sprintu se Staňkem a šesté místo v hlavním závodě s Verschoorem. Oba jezdci ukázali se dobře vypořádali s náročnou tratí v Melbourne, což nás naplňuje optimismem pro příští kolo v Imole," řekl šéf týmu Trident, Giacomo Ricci po konci nedělního závodu.

Příští závodní víkend čeká Staňka a ostatní jezdce F2 za zhruba tři týdny, tedy v polovině května, kdy se celý cirkus, spolu s F1 a F3, přesune na legendární italský okruh v Imole.

Zobrazeno 189 krát
Naposledy upraveno: út., 26. březen 2024 08:25
Pro psaní komentářů se přihlaste