Vodopády sv. Wolfganga ve Vyšším Brodě: Poznejte přírodní klenot na trase Opatské stezky

Přidat na Seznam.cz

Pokud se budete potulovat po okolí Lipna a zavítáte do kláštera ve Vyšším Brodě, měli byste si vyhradit dostatek času i na procházku do přírody. Když se totiž napojíte na Opatskou stezku, dostanete se až k vodopádům sv. Wolfganga, které rozhodně stojí za vidění.

Vodopády vznikly na toku Menší Vltavice

Mnoho lidí považuje kaskádovité vodopády sv. Wolfganga na toku Menší Vltavice za jedno z nejkrásnějších míst v okolí přehrady Lipno. Nejvyšší vodopád má asi 3 m a nejsilnější tok tradičně nabízí v období jarního tání nebo po vydatnějších deštích.

K této přírodní zajímavosti vede takzvaná Opatská stezka, na kterou se můžete napojit u Rožmberské brány vyšebrodského kláštera. Celá trasa má dohromady 3,7 km a její tvar opisuje osmičku. Také tu nechybí informační panely, z nichž některé vás upozorní na existenci studánky s (údajně) léčivou vodou. Během letních měsíců je voda ve vodopádech velmi studená, protože i v tom největším parnu její teplota nepřekročí 10 °C. Když navíc budete mít štěstí, můžete se tu setkat s rakem kamenáčem či s ledňáčkem.

Kdo byl sv. Wolfgang?

Vodopády se s největší pravděpodobností jmenují po biskupovi Wolfgangovi z Řezna, který měl žít v 10. století. Nejen, že měl žít ctnostným životem, ale také měl příkladně řídit diecézi. Sv. Wolfgang je pak patronem Bavorska, pastýřů, sochařů, lodníků a dřevorubců.

Zdroj: Lipno, Lipensko