Nejhezčí pláže v Polsku. Rušné promenády, opuštěné duny či strmé útesy

Přidat na Seznam.cz

Rušné pláže a promenády pulzující životem, opuštěné duny, strmé útesy a bílý písek – pobřeží Baltského moře bude vyhovovat každému. Kam se jít opalovat? Zde jsou následující tipy.

Polské pobřeží je úžasně atraktivní díky rozmanité krajině – duny se střídají s útesy. Malebné pláže leží u národních parků Woliński a Słowiński, na poloostrově Hel a na Viselské kose.

Prohlídku polských pláží začneme z nejzápadnějšího cípu pobřeží, z ostrovů Uznam a Wolin. Zde najdeme město Swinoujscie. Jeho pláž se táhne v délce téměř 10 km (3,7 km na Uznamu a 6 km na Wolinských ostrovech) a je také nejširší přírodní polskou pláží (místy přes 200 m). Díky teplotě vody, která v létě dosahuje 25 stupňů Celsia – což je pro Baltské moře vzácné – a mělkému mořskému dnu je pláž velkou turistickou atrakcí. Její čistotu a bezpečnost vody potvrzuje mezinárodní certifikát Modrá vlajka.

Miedzyzdroje na ostrově Wolin, kterému se přezdívá „polské Cannes“, se pyšní vlastním chodníkem slávy podél nábřežní promenády s otisky rukou polských herců a filmařů po vzoru hollywoodského originálu. Letovisko má krásnou písečnou pláž rozdělenou 395 metrů dlouhým molem s výhledem na útesy. Návštěvníci nedalekého Wolińského národního parku se mohou projít po jeho trasách, například po 19 km dlouhé „červené“ stezce se zastávkou na vyhlídku na Kawczy Góře, která vede podél mořského pobřeží a protíná pláž do Miedzyzdrojů.

Když se vydáme dále na východ, dojdeme do Trzesacze s jedinečnými vysokými útesy přecházejícími v duny a bílými písečnými plážemi. Vesnice je známá svým gotickým kostelem, který stával v jejím centru, ale nyní je umístěn na vysokém útesu, který je omýván mořem. Pokud se chcete svézt po malebné trase Gryfice – Pogorzelica, můžete naskočit na vlak na vesnické stanici Gryfické úzkokolejky.

Dalšími zastávkami jsou Ustka a Leba, které se nacházejí na středním pobřeží. Ustka je rozdělena na dvě poloviny přístavním kanálem – na východní pláži podél promenády panuje čilý ruch, zatímco západní pláž je odlehlejší. Písek je zde jemný a … každým rokem ho přibývá, protože město svou pláž rozšiřuje přidáváním písku vytěženého z přístavního kanálu. Mimo sezónu láká Ustka mnoho lovců jantaru.

V nedaleké Lebě je široká písečná pláž chráněna pásem borového lesa. Západně od okraje města se rozkládá Słowiński Park Narodowy, biosférická rezervace UNESCO a jedno z největších seskupení pohyblivých dun v Evropě.

Nyní se vydáme na poloostrov Hel, kde se nacházejí letoviska jako Chalupy (hlavní město polských nudistů), Jastarnia, Jurata a Hel. Písek je zde bílý a jemný a pláže rozlehlé. Díky mělkému moři a silnému větru je poloostrov Hel nejlepším polským místem pro windsurfing. Podél poloostrova vede železniční trať a cyklostezka.
Dlouhá a široká pláž v Jastarni, oddělená od města pásem dun porostlých borovicemi, je další turistickou atrakcí, která stojí za to.
Hel, bývalá rybářská osada na špičce poloostrova, je ze tří stran obklopen bílými písečnými plážemi. Pláže blíže ke Gdaňskému zálivu jsou dobře vybavené, zatímco pláže ležící severně od města Hel na otevřeném moři nabízejí nedotčenější krajinu.

Na 4,5 km dlouhou pláž v Sopotech, která patří k nejlépe udržovaným v Gdaňském zálivu, se můžete podívat z nejdelšího dřevěného mola v Evropě (511,5 m).

Polské mořské pobřeží se táhne na východ až k Viselské kose, úzkému pruhu pevniny oddělujícímu Gdaňský záliv a Viselský záliv, porostlému borovicovým a bukovým lesem. Jeho nejmalebnějším letoviskem je Krynica Morska s promenádou, majákem, stylovými penziony a písečnou pláží.

Zdroj: www.poland.pl