Archeologové objevili v České republice 1 000 let staré zvířecí kostěné brusle

Archeologové objevili v České republice 1 000 let staré zvířecí kostěné brusle

Foto: herraez / Depositphotos

Publikováno:
3 min
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.

Před sotva pár lety se vědcům podařilo nedaleko moravského města Přerova odhalit pozoruhodný nález – brusli vyrobenou ze zvířecí kosti, jejíž stáří se odhaduje až na 1 000 let.

Vědci z Muzea Komenského v Přerově pod vedením archeologa Zdeňka Schenka objevili pravěkou brusli během výkopových prací ve sklepě jednoho z domů na náměstí města. Tajemný předmět specifického tvaru, který odhalili při odkrývání nánosů bahna v přízemí domu, naznačoval, že půjde o neobvyklý nález. Později se vědcům podařilo identifikovat, že jde právě o brusli.

Jednoduchý nástroj pro přesun lidí i věcí

Nalezená kostěná brusle byla na jedné straně zahnutá do špičky. Na obou koncích se pak nacházel otvory, které podle všeho sloužily k upevnění brusle k botě či noze. Materiálem použitím pro výrobu byla zvířecí kost, která zajistila nástroji dostatečnou pevnost, a navíc dokázala odolávat korozi.

Podle Schenka a jeho týmu mohla brusle sloužit hned dvojímu účelu. Jako první odpověď se nabízí využití jako dopravního prostředku po ledové ploše. Díky tomu byl přesun z místa na místo nejen jednodušší, ale také efektivnější, jelikož chodidla byla chráněna před chladem. Další dostupné historické prameny i ohledání nástroje však naznačuje, že brusle byly využívány nejen pro přesun lidí, ale také pro transport zboží či zavazadel. Lidé totiž v té době již znali dopravní sáně, a díky tomu mohli přesouvat těžká břemena i na velké vzdálenosti. Již zmíněné otvory tak mohly kromě samotného ukotvení sloužit i k provlečení řemínku a jeho přichycení k tělu sání, případně přímo k nákladu.

Kostěná brusle
Kostěná brusle | Zdroj: Zde / Creative commons, CC-BY-SA

Skutečné stáří předmětu zůstává záhadou

Ačkoliv je nález staré brusle pro vědce významným, bohužel se na předmětu nedochovalo dostatek aktivního biologického materiálu, aby mohl být přesně datován. Její umístění se ale nachází mezi střepy a kousky keramiky, jejichž stáří se ale archeologům zjistit podařilo. Brusle tak nejspíš pochází z 10. či 11. století. V té době se v lokalitě přerovského náměstí nacházela významná středověká pevnost, která sloužila jako klíčový strategický bod pro polského krále Boleslava I. Chrabrého. Ten během své vlády okupoval Moravu a na pevnosti v Přerově měl umístěnou část svého vojska.

Představa 1000 let starých bruslí může v mnohých vyvolávat představy dobových olympijských sportovců, kteří ve vysoké rychlosti provádí nejrůznější akrobatické kousky. Ve skutečnosti však využívali středověcí lidé tyto nástroje skutečně a výhradně k praktickým účelům a pohybovali se s nimi pomalou a opatrnou chůzí. Spíše než bruslení tak pohyb připomínal spíše šourání, k čemuž bylo mnohdy nutné využívat jednu či dvě pevné hole.

Podobných nálezů existují stovky

Nález je v rámci české archeologie poměrně neobvyklý, dnes však již víme, že existují i další případy objevených bruslí, a to na různých místech Evropy. Předpokládá se ale, že tato vychytávka má svůj původ v severských zemích, kde se s ledem setkávali mnohem častěji. Vesměs jsou pak datovány do stejného období, a tedy do konce 10. a počátku 11. století. Brusle je od svého objevu v roce 2017 neustále zkoumána a je možné, že nám ještě odhalí některá další skrytá tajemství.

Reklama
Reklama