Na svozu odpadu lze ušetřit

Přidat na Seznam.cz

Co s odpady? Tuto otázku si pokládá spousta majitelů rodinných domů. Obzvláště ti, kterým se cen a za svoz odpadu zdvojnásobila.

Svoz odpadu není zrovna levnou záležitostí. Týdenní svoz vyjde i na několik tisícovek korun. Možný ve většině obcí je i svoz jednou za dva týdny či měsíc. Cenu ale ovlivňuje i velikost popelnice. Čím více odpadu vyprodukujete, tím více za něj i zaplatíte. A obráceně. Proto by v zájmu každého mělo být vvprodukovat ho co nejméně. Jak toho dosáhnout?

Směsný odpad na nule? Jde to!

Dobrou zprávou je, že množství směsného odpadu možné snížit na nulu. Cesta k tomuto stavu vede přes pečlivé třídění a kompostování. Roztříděný odpad pak patří do k tomu určených plastových kontejnerů, které dnes už najdete v každé obci, mnohdy hned na několika místech.

Jak třídit?

Roztřídit je možné papír (modrý kontejner), plasty (žlutý kontejner), sklo (zelený kontejner). Občas je možné narazit i na kontejnery na plechovky, tuky a bioodpad. Ten ale, pokud máte vlastní zahradu, můžete zkompostovat.

Co patří do směsného odpadu?

A až to, co neroztřídíte a nezkompostujete, patří do směsného odpadu. Na ten si pořiďte svou vlastní popelnici. Na trhu je najdete ve dvou velikostech – pro menší rodiny bývá dostačující popelnice 120 l pro větší, popřípadě pokud zvolíte méně četný svoz popelnice 240 l. Před těmi kovovými upřednostněte ty plastové. Jsou lehčí a celkově se lépe udržují v čistotě. A navíc jsou k sehnání i v různých barvách.

Kvalitní popelnice od českého výrobce

Kvalitní a lehké popelnice najdete například v portfoliu společnosti PK Group 2016, s.r.o. To je rodinná firma, která se zabývá prodejem přepravních a manipulačních obalů, pojezdových koleček pro potravinářský, technický, spotřební a jiný průmysl. Vyrábí také velmi kvalitní vozíky pro snadnější manipulaci s přepravkami. I její popelnice jsou vybaveny praktickými kolečky Jejich odvoz před dům tak bude hračkou.