Chlupáči, 26. 3. 2024

Psí krasavec jménem portugalský vodní pes. Že vám toto jméno nic neříká? Nevěšte hlavu, společně se na toto plemeno s jedinečnou povahou i vzhledem podíváme pěkně zblízka!

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Vlny a kudrlinky

Portugalský vodní pes

Na první pohled si u portugalského vodního psa všimnete jeho zakroucené srsti, která mu dodává náležitou roztomilost a „rošťáckost“. Existují přitom dvě varianty – delší srst, která elegantní tvoří vlny, a pak kratší kožíšek složený z drobných kudrlinek. Důležitou informací je skutečnost, že tento hafan nemá podsadu, a tak nelíná. Nemusíte se tak obávat chomáčů chlupů všude po bytě a srsti nalepené na oblečení.

Chlouba v podobě krásného a lesklého kožíšku vyžaduje náležitou péči. Srst je nutné pročesávat a zbavovat pejska chuchvalců a nečistot, nevyhnete se ani stříhání. Výstavní jedinci se pak neobejdou bez úpravy do lvího střihu.

Sportovec tělem i duší

Portugalský vodní pes

Pokud hledáte chlupáče, který zvládá různorodou fyzickou aktivitu, může být portugalský vodní pes tou správnou volbou. Miluje totiž pohyb, a tak nepohrdne žádnou akcí. Jelikož je plavání jeho velkou vášní, ocení časté výlety k rybníku, kde bude moci aportovat věci z vody. Stejně tak vás s radostí doprovodí při běhu nebo turistice, je vhodný i na většinu psích sportů.

Vynikat bude například v agility nebo flyballu, kde uplatní svou rychlost, obratnost a motivaci. Je to chytrá hlavička, a tak se naučí i mnoho různých triků a psích kusů, při jejich plnění však mnohdy může přemýšlet, zda se mu to vyplatí. Díky vysoké inteligenci je totiž značně vychytralý,“ říká pro MůjChlupáč.cz psí trenérka Lucie Šámalová.

Věrný, ale svobodný

Portugalský vodní pes

Portugalský vodní pes má úžasný vztah k lidem, bude respektovat a milovat všechny členy rodiny, což znamená, že dobře vychází i s malými dětmi a jinými mazlíčky. Důležitá je však včasná socializace a správné vedení obou stran. Díky přátelské povaze z něj může být úspěšný canisterapeut, který bude rád pracovat pro dobrou věc.

Co se týče poslušnosti, tento psík často uznává jednoho pána, ke kterému vzhlíží, a tak to může s ostatními rodinnými příslušníky trochu zaostávat. Při výchově a výcviku potřebuje pevnou, avšak laskavou ruku, dostatek pochopení a trpělivosti. Nejspíš z něj nebudete mít uspořádaného psího vojáka, co uposlechne vždy na sto procent, zato vás překvapí svou vynalézavostí a osobitou povahou. Má rád svobodu a hojně využívá vlastní uvážení,“ uzavírá odbornice.

Autorský článek

Lucie Šámalová je psí trenérka a odbornice na psí chování

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock