SpaceX se již připravuje na čtvrtý testovací let se Starship

SpaceX se již připravuje na čtvrtý testovací let se Starship
Fotografie: SpaceX
  • Horní stupeň Starship prošel zážehovým testem motorů
  • Třetí letový test stále vyšetřuje FAA a SpaceX musí počkat na povolení k dalšímu startu

Nejsou to ještě ani dva týdny, co obří raketa Starship společnosti SpaceX zahájila svůj třetí testovací let, a na odpalovací rampě je již další prototyp horního stupně rakety. Starship měřící 50 metrů včera prošla zážehovým testem před startem. Šest motorů Raptor bylo zapáleno v kosmodromu Starbase v Novém Mexiku. Podle space.com by mohl další letový test proběhnout už na začátku května.

SpaceX společně s Federálním úřadem pro letectví (FAA) stále ještě vyšetřují nedokončený třetí let, který proběhl 14. března. Nosná raketa Super Heavy dopadla sice zpět do oceánu, ale vyšší rychlostí, než bylo plánováno. Horní stupeň byl pak zničen při průletu atmosférou, kdy nebyl schopný držet směr a odolat vysokým teplotám. Očekává se však, že vyšetřování bude trvat kratší dobu než u předchozích pokusů, jelikož nedošlo k výbuchu.


SpaceX chce letos podniknout alespoň šest testovacích letů, aby byla raketa postupně zbavena všech problémů, které ji doposud provázely. Už nyní má totiž zpoždění a čím dříve bude schopna vynést do vesmíru astronauty, tím lépe. Kdy ale prototypy vzlétnou SpaceX úplně tak neovlivní. Licenci na start musí opět udělit FAA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze