Sedavý způsob života může dlouhodobě způsobit například obtíže s křečovými žilami.


První rada je nasnadě – hýbejte se!

Ačkoli naše tělo potřebuje pohyb, rozhodně jej nepotřebuje po dobu několika hodin denně. Riziko rozvoje křečových žil z důvodu sedavého zaměstnání tak můžete výrazně snížit pravidelným pohybem. Před nebo po práci si například můžete zajít na procházku, případně navštívíte fitness centrum. Skvělou volbou je pravidelná sportovní aktivita s přáteli.

Každý si jistě dokáže najít nějakou zdravou formu pohybu, která jej zároveň baví, a dokáže tak spojit příjemné s užitečným.

Pohyb pomůže i v práci

Pokud vydržíte u pracovního stolu sedět 8 hodin v kuse, lze jedině smeknout před vaším pracovním nasazením. Kdybyste si ale udělali jednou za hodinu pěti nebo desetiminutovou přestávku, uděláte hodně pro svoje zdraví. Projděte se, protáhněte, procvičte svaly i klouby celého těla. Kromě prevence vzniku křečových žil uděláte hodně i pro svůj pohybový aparát.

Dodržujte principy zdravého stravování

Pokud k sedavému životnímu stylu přidáte ještě nezdravou stravu, pak si nejen o křečové žíly, ale i mnoho dalších zdravotních problémů doslova koledujete. Jestliže tedy svému tělu moc pohybu nedopřejete, snažte se mu alespoň nabídnout kvalitní stravu a vyvážený jídelníček.

Co tím máme konkrétně na mysli? Jíst byste měli přibližně pět až šest přiměřených porcí jídla denně. Na vašem talíři by měly být zastoupeny bílkoviny, sacharidy i zdravé tuky. Vsaďte na různé zdroje živin – kromě v našem jídelníčku hojně zastoupeného kuřecího či vepřového a hovězího masa konzumujte i maso rybí. Často v našem jídelníčku chybí luštěniny, ořechy a různá semínka. Na škodu nebude ani zvýšení množství konzumované zeleniny a ovoce. Naopak uberte na slazených nápojích a sladkostech obecně, vyřaďte fastfood či smažené potraviny a také hotové a instantní pokrmy.

Nepodceňujte pitný režim

Jak již bylo řečeno, že ze svého jídelníčku byste měli vyřadit slazené nápoje. V ideálním případě by měla vašemu pitnému režimu dominovat čistá voda – klidně ta z kohoutku. Chybu neuděláte ani vodou perlivou, čajem či kávou. Omezit byste ale měli všechny kolové nápoje, slazené limonády, slazenou ledovou kávu, energetické nápoje, ale i džusy a šťávy. Takové nápoje si můžete dát jednou za čas pro chuť, ale v jídelníčku by neměly převládat.

Lukáš Jirsa

Copywriter

Copywriter s očima pro SEO, který se copywritingem živí od roku 2017. Potřeby klienta jsou pro něj zásadní, a proto mají jeho texty hloubku a smysl. Některé texty můžete najít na webu produktvdetailu.cz.