Zdenka Danková

26. 3. 2024

V podvečer 21. března se na půdě Univerzity Karlovy (UK) konalo poděkování dárcům a podporovatelům Nadačního fondu NF UK, kteří významnou měrou přispěli na speciální konto zřízené po tragické události 21. prosince 2023.

Rektorka Milena Králíčková podle svých slov „od 21. prosince při řadě příležitostí těžko hledala slova“, když nyní vyjádřila poděkování dárcům a podporovatelům, kteří se „prostřednictvím Nadačního fondu UK zapojili do procesu uzdravování Filozofické fakulty UK“.

„Děkuji vám všem za lidskou sounáležitost a jasný důkaz, že pozůstalé rodiny nezůstaly v bolestech samy, a že i když se člověk v životě setká s velkým zlem, šance na příchod dobra je vždy přítomná,“ uvedla rektorka.

Sdělila, že na podporu zasažených nedávnou tragickou událostí na Filozofické fakultě UK (FF UK) přispělo takřka šedesát tisíc dárců.

Tisková mluvčí pro Epoch Times sdělila, že celkově zatím přispěli dárci více než 86 miliony Kč, z toho 52 miliony přes darujme.cz a zbytek tvořily individuální dary na účet a dary firem/měst.

Specificky zaměřenou sbírku vyhlásil NF UK bezprostředně po událostech dne 21. 12. 2023. Ukončena bude 31. března 2024.

Rektorka přidala osobní poděkování jmenovitě Evě Lehečkové, děkance FF UK, „za statečnost a tým, který od prvních minut prosincové události směřoval veškeré úsilí na pomoc druhým“ a také Lence Henebergové, člence svého kolegia a proděkance Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, „která je univerzitě neúnavným spojovníkem s pozůstalými a zraněnými“.

S poděkováním dárcům, jež přispěli do fondu, vystoupila i Eva Lehečková, která uvedla, že částka na účtu byla pro ně symbolickým utvrzením, že v tom nejsou sami, a že „Filozofická fakulta i Univerzita Karlova mají přátele, kteří při ní v těžkých dobách stojí“.

Na univerzitní půdě promluvila též zástupkyně Policie ČR, kapitánka Julie Gábrišová, která v rámci Integrovaného záchranného systému (IZS) v prosinci pomáhala s evakuací a spolu s kolegy oznamovala pozůstalým zprávy nejbolestivější.

V optimistickém duchu zaznělo, že Filozofická fakulta se uzdravuje, i když prochází složitým procesem. Znovu se zaktivizovaly studentské spolky a vznikly i nové.

„Obrovská vlna solidarity mi pomáhá znovu uvěřit, že dobra je ve světě víc než zla,“ svěřil se jeden z rodičů, jež se vyrovnávají se ztrátou dítěte.

Díky fondu univerzita ke všem přistupovala lidsky a vstřícně a byla jim potřebnou oporou – i těm fyzicky nezraněným, ale psychicky zasaženým, zaznělo dále z úst rektorky.

Rozdělení fondu míří na tři skupiny: rodinám pozůstalých, zraněným a pro psychosociální podporu. Psychosociální podpora stále probíhá, náklady budou vyčíslovány postupně. K 25. březnu bylo z fondu využito téměř 12,6 milionu Kč.

Po odevzdání díků a hodnocení pomoci se hosté přesunuli do Velké auly, kde jim univerzitní varhaník Jan Kalfus představil svůj nástroj a poté zahrál tři klasická díla od Johanna Sebastiana Bacha.

Univerzitní varhaník Jan Kalfus hraje klasická díla od J. S. Bacha. (Jan Kolský)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Výrok Miloše Zemana není pravdivý. Něco totiž vím a je na čase, abych o tom promluvil,“ říká senátor Fischer
„Výrok Miloše Zemana není pravdivý. Něco totiž vím a je na čase, abych o tom promluvil,“ říká senátor Fischer

Předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost upozorňuje na strategickou chybu závislosti republiky na dodávkách z Číny. Odhalil také pozadí výroků bývalého prezidenta Miloše Zemana z roku 2018, kdy obhajoval a propagoval čínskou firmu Huawei, kterou...

Výroba vlastního přírodního balzámu na rty
Výroba vlastního přírodního balzámu na rty

Zařazením přírodního balzám na rty do své osobní péče – kromě jistoty, že neobsahuje chemické látky – můžete také ušetřit peníze.

Chtěl v online bazaru prodat věc za pár stovek, málem přišel o desítky tisíc
Chtěl v online bazaru prodat věc za pár stovek, málem přišel o desítky tisíc

„Okamžitě jsem se šel ve smartbankingu podívat, co se děje, a uviděl jsem, že mi někdo převedl všechny peníze z mých spořicích účtů na běžný účet v eurech, který je svázán s platební kartou. Doslova jsem viděl před očima, jak mi peníze lítají mezi účty,“ líčí Petr S.

Odborníci poukazují na selhání New York Times ve zpravodajství o Izraeli
Odborníci poukazují na selhání New York Times ve zpravodajství o Izraeli

Dlouhodobá neobjektivita novin při informování o Izraeli a židovských otázkách se podle odborníků zhoršila s přílivem mladých uvědomělých „woke“...

Studie: Nástroje umělé inteligence „halucinují“ falešný právní obsah až v 88 procentech případů
Studie: Nástroje umělé inteligence „halucinují“ falešný právní obsah až v 88 procentech případů

Umělá inteligence se rozšiřuje v mnoha odvětvích, včetně práva, ale právníci jsou varováni před přílišným spoléháním se na tuto novou technologii.