Bez telefonu ani krok, jinak jste nervózní? Možná trpíte nomofobií

Ty nejbizarnější fobie
Bez telefonu ani krok, jinak jste nervózní? Možná trpíte nomofobií
Fotografie: unsplash.com
  • Nomofobie byla poprvé pojmenována teprve v roce 2008
  • Jedná se o iracionální strach z toho, že budete bez mobilního telefonu
  • Vzniká většinou ze závislosti na telefonu a léčbu je potřeba zahájit co nejdříve

V dnešním díle si povíme o fobii, která v moderním světě může až nebezpečně přibývat. Někteří mohou touto fobií trpět, aniž by o tom věděli. Řeč je o mobilních telefonech. Zejména mladší generace neudělá bez mobilního telefonu ani krok a bez něj si připadá jako bez ruky. Nomofobie, což je anglická zkratka No Mobile Phone Phobia, je stav, kdy se osoba bojí, že zůstane bez telefonu.

Jak se fobie projevuje?

Fobie se většinou vyvine ze závislosti na telefonu a nejvíce ohroženi jsou mladší lidé, kteří již s mobilními telefony vyrůstali. Lidé trpící nomofobií podle healthline.com pociťují úzkost už jen z myšlenky na to, že by mohli být bez telefonu. Jedná se o závažný stav, jelikož pocit strachu neustupuje a doprovází postižené celé dny, čímž je tak ovlivněn jejich každodenní život.

Mobilní telefony jsou všudypřítomné a těžko se tak nomofobie odhaluje. Většina z nás používá telefon téměř ke všemu. Kromě klasického telefonování a psaní v něm máte nejspíše i platební kartu, email, aplikace pro online nákupy, diář a nejrůznější sociální sítě a samozřejmě internet, který vás udržuje v centru dění. Pokud ovšem nedokážete být ani chvilku takzvaně „offline“, pravděpodobně se u vás projevuje závislost na mobilním telefonu.

No WI-FI zóna

Nomofobie byla podle verywellmind.com pojmenována teprve nedávno – poprvé byl tento název vytvořen v roce 2008. Je potřeba ale rozlišovat závislost a fobii. Nomofobie je iracionální strach z toho, že budete bez telefonu. To tedy zahrnuje i například to, že se vám vybije, rozbije, ztratíte jej, někdo vám ho ukradne, zapomenete si ho doma, nebo se dostanete na místo, kde není signál. Tyto myšlenky pak vyvolávají v lidech s nomofobií pocity úzkosti, strachu a stresu, které mohou přejít až v panickou ataku. Může se také objevovat pocení, třes, tachykardie a dezorientace.

Studie provedená v roce 2019 na vysokoškolských studentech zjistila, že 20 % studentů je ve stresu, pokud nemají telefon u sebe nebo je vybitý. 38,5 % studentů pak uvedlo, že musí svoje mobilní telefony neustále kontrolovat, zda neobdrželi novou zprávu či nezmeškali hovor. 61 % dotázaných si hned ráno po probuzení kontroluje telefon.

Lidé trpící nomofobií většinou nedokáží komunikovat osobně. Mají tak problémy jak v práci, tak v osobním životě, jelikož se nemohou soustředit na skutečný svět a žijí ho pouze za pomoci telefonu. Později pak mohou ztrácet pojem o realitě a utvářet si svůj svět pouze za pomoci informací, které získali online.

Léčba

Řešit nomofobii je potřeba co nejdříve, nejlépe již v začátcích, kdy si dotyčný uvědomí, že je závislý na mobilním telefonu. Pokud máte pocit, že vy, nebo někdo ve vašem okolí, vykazuje známky nomofobie, je dobré navštívit svého lékaře, případně psychologa. Nejdříve je potřeba vyřešit úzkostné stavy a následně zvolit vhodnou terapii.

Jako u většiny fobií je i u této nejhodnější volbou expoziční terapie. Osoba je postupně vystavována strachu spojeného s fobií a postupně se učí tyto situace zvládat. V některých případech jsou také předepisovány léky na úzkostné stavy a deprese, aby v počátcích léčby nebyl pacient vystavován přílišnému stresu. Další možností je kognitivně-behaviorální terapie, kdy se terapeut snaží pacientovi přeměnit jeho úzkostné a iracionální myšlenky na realističtější. Například tedy, že se nic nestane, pokud se určitý čas ocitne bez telefonu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze