CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

26. 03. 2024

0 komentářů

Fidelity International: Proč čínští investoři milují dluhopisy s ultra dlouhou splatností?

 

Poptávka po čínských 30letých státních dluhopisech nebyla nikdy tak silná. Investoři doufali, že jim zajistí vyšší výnosy, protože trh zvyšuje sázky na to, že PBoC sníží úrokové sazby, aby podpořila hospodářské oživení země.

Loading



 

Dluhopisy s ultra dlouhou splatností – tedy se splatností delší než 10 let – bývaly jedněmi z nejnudnějších cenných papírů na čínském dluhovém trhu, které se kupovaly jen proto, aby se držely až do splatnosti. V roce 2024 se ale investice do třicetiletých státních dluhopisů staly horkým zbožím na sekundárním trhu.

Graf: Výnosy čínských 30letých státních dluhopisů klesly rychleji než výnosy 10letých dluhopisů v roce 2024

 

Náš graf ukazuje, že robustní poptávka vede k poklesu výnosů 30letých dluhopisů na nejnižší úroveň za posledních 19 let. Rozdíl ve výnosech desetiletých a třicetiletých státních dluhopisů se na začátku března snížil na pouhých 12 bazických bodů.

REKLAMA

Rally je z velké části důsledkem honby investorů za relativně vyššími výnosy, protože výnosy dluhopisů po celé křivce prudce klesly. Slabá poptávka po úvěrech a stálý růst vkladů způsobují, že banky, největší investoři na čínském dluhovém trhu, přelévají peníze do dluhopisů. Na druhé straně trh nemovitostí (tradičně oblíbená třída aktiv čínských investorů) se zatím nestabilizoval, akciový trh zůstává volatilní a přeshraniční kapitálová omezení brání domácím investorům hledat lepší výnosy jinde.

Zploštění křivky také odráží očekávání investorů, že oživení v Číně bude nějakou dobu trvat, protože vláda se zdrží velkých stimulačních opatření. Čínští politici možná budou potřebovat agresivní měnové stimuly, aby dosáhli ambiciózního cíle pětiprocentního růstu pro rok 2024. S očekáváním, že čínská centrální banka sníží úrokové sazby – pravděpodobně po obratu Federálního rezervního systému, existuje také snaha uzamknout vyšší výnosy. Široký úrokový diferenciál mezi USA a Čínou omezuje PBoC.

Vzhledem k tomu, že Čína plánuje v letošním roce vydat státní dluhopisy s velmi dlouhou maturitou v hodnotě 1 bilionu RMB (139 miliard amerických dolarů), může dojít ke krátkodobým výkyvům na delším konci výnosové křivky. Protože však hospodářské oživení země může být pomalé a hrbolaté, boom dluhopisů bude pravděpodobně pokračovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *