Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Litvínov je po devíti letech v semifinále, Motor dotáhl sérii s Třincem k sedmému zápasu

Litvínov doplnil Spartu a Pardubice v semifinále play-off extraligy. V šestém utkání porazil doma Kometu Brno 4:1 a sérii vyhrál 4:2 na zápasy. Svým druhým hattrickem v kariéře v nejvyšší soutěži se na tom podílel útočník Petr Koblasa. O soupeři Vervy pro boj o finále rozhodne poslední nedohraná série mezi Třincem a Českými Budějovicemi, která spěje po výhře Jihočechů 3:0 k sedmému duelu. V případě postupu Slezanů budou hrát Severočeši s Pardubicemi, při úspěchu Motoru by narazili na pražskou Spartu.

Litvínovská radost
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Litvínov jako první v sérii dokázal uspět před vlastním publikem a 21 úspěšnými zákroky k tomu přispěl slovenský brankář Matej Tomek, který za Kometu chytal v sezoně 2021/22. V minulém ročníku hostoval na severu Čech a pak tam i přestoupil. "Celá série byla extrémně náročná a pro mě o něco speciálnější. Motivaci jsem měl asi jako každý člověk, který se postaví proti svému bývalému zaměstnavateli, i když jsem se na to snažil nemyslet. Teď to beru tak, že holt přijdu o nějaké drobné do týmové kasy," řekl Tomek.

Ve druhé minutě duelu Litvínova s Kometou po Sukeľově střele dorážel nejlepší střelec letošního play-off Kirk, ale Furch zasáhl. Domácí si vytvořili nápor a hosté odolávali do času 5:41. Ondřej Kaše dobruslil puk v souboji s Gazdou za brankou, našel osamoceného Koblasu a ten zblízka otevřel skóre.

Za čtyři minuty se domácí radovali podruhé. Z brejku vypálil z pravého kruhu Hlava, Furch puk vyrazil před Sukeľa a litvínovský kapitán zamířil do odkryté branky. Snížit mohl Pospíšil, který se dostal sám před Tomka, ale puk mu při zakončení přeskočil hokejku.

Zkorigování skóre se Kometa dočkala v 26. minutě, kdy se Mosesova střela odrazila od zadního mantinelu a Zeman si srazil puk nohou do vlastní branky. Za 24 sekund ale domácí opět vedli o dva góly. Ondřej Kaše, který nastoupil ke 100. utkání v extralize, nabil v pravém kruhu Koblasovi, jenž nedal tvrdou ránou k pravé tyči Furchovi šanci.

Litvínov se ubránil při Jurčíkově čtyřminutovém vyloučení za hru vysokou holí na Okála a v 34. minutě mohl dovršit hattrick Koblasa. V úniku ale ztroskotal s forhendovým blafákem na pravém betonu brněnského gólmana a stejně tak i dorážející Hlava. Při Zbořilovu trestu na dvě plus dvě minuty za faul vysokou holí na Kirka už se v čase 37:32 Koblasa dočkal a po Abdulově nabídce trefil odkrytou část branky.

V úvodu závěrečné třetiny sebral Cingelovi šanci faulem Kirk. Domácí ale v oslabení ustáli tlak Komety a Tomka nepřekonal ani po skončení přesilovky z levého kruhu Moses. Kometa se neprosadila ani při trestu Ondřeje Kašeho a navíc v oslabení zahrozili Sukeľ s Havelkou.

HC Verva Litvínov – HC Kometa Brno 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Koblasa (O. Kaše, D. Kaše), 10. M. Sukeľ (Hlava), 26. Koblasa (O. Kaše), 38. Koblasa (Abdul, Baránek) – 26. Moses. Rozhodčí: Hradil, Šindel – Ondráček, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 5944 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Sestavy:

Litvínov: M. Tomek – Jaks, Zile, Demel, Baránek, D. Zeman, Czuczman, Šalda – O. Kaše, D. Kaše, Koblasa – Hlava, M. Sukeľ, Kirk – Abdul, Jurčík, A. Kudrna – Havelka, Zygmunt, Maštalířský. Trenér: Mlejnek.

Brno:­ D. Furch – Gazda, Kučeřík, Holland, Ščotka, Moro, L. Kaňák, od 58. navíc Osburn – Moses, Kollár, K. Pospíšil – Flek, Cingel, Zaťovič – A. Zbořil, Marcinko, Kohout – J. Kos, Vincour, Okál. Trenér: Modrý.

Hokejisté Českých Budějovic ukazují velkou nezdolnost, když dokázali srovnat sérii ze stavu 0:3. O postupujícím rozhodne ve čtvrtek sedmý zápas v Třinci. Vítězný gól dal už v čase 0:27 Milan Gulaš, skóroval již posedmé v letošních vyřazovacích bojích. Další branky přidali Jáchym Kondelík a v závěru Jakub Valský. První nulu v letošním play-off vychytal Dominik Hrachovina.

"Urvali jsme tři zápasy. A tým je neskutečně semknutý. Cítíme, jak hráči dýchají jeden za druhého. Třinec bude doma samozřejmě silný, to my víme. Ale připravíme se na to. A půjdeme to tam odbojovat," prohlásil kouč vítězného týmu Ladislav Čihák.

V třinecké brance dostal poprvé v sérii místo Mazance šanci Kacetl. A začal asi nejhůře, jak jen mohl, když už po 27 sekundách pustil za záda Gulašův pokus přes obránce. Ve 12. minutě Kacetl inkasoval znovu, když se do zakončení protlačil Kondelík a i s Hrehorčákovým přispěním zvýšil na 2:0. Skóroval tak ve třetím utkání za sebou.

Do druhé části nastoupili Oceláři ve snaze smazat dvougólové manko hodně aktivně. Hrehorčák prolétl po pravém křídle až před Hrachovinu, ten však schoval puk po zakončení třineckého útočníka do lapačky. Přesně po 26 minutách se jako první provinil proti pravidlům Vráblík a hosté měli k dispozici přesilovku, jenže už po 27 sekundách ji utnulo vyloučení Voženílka. Při hře čtyři na čtyři zakončil Přikryl přečíslení dva na jednoho, Kacetl byl pozorný.

Pozorná obrana Jihočechů v čele s výborným Hrachovinou držela čistý štít i ve třetím dějství. Nebezpečnější byli naopak domácí, kteří hrozili z kontrů. Oceláři v čase 56:38 pak sáhli k oddechovému času a hře bez gólmana. Hned po 21 sekundách toho využil Valský a dalekonosným pokusem pojistil výhru Jihočechů. Odstartoval tak zároveň bouřlivě oslavy vyprodaného hlediště.

Banes Motor České Budějovice – HC Oceláři Třinec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávka: 1. Gulaš (M. Doudera), 12. Kondelík, 57. Valský. Rozhodčí: Jeřábek, Stano (SR) – Zíka, Rampír. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 3:3.

Sestavy:

České Budějovice: Hrachovina – Kachyňa, M. Doudera, Pýcha, Štencel, Vráblík, Gulaši – Gulaš, Kondelík, Ordoš – D. Simon, F. Přikryl, M. Beránek – Valský, Pech, Kubík – M. Toman, Vopelka, Koláček. Trenér: Čihák.

Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Kundrátek, Nedomlel, Marian Adámek, Polášek – M. Růžička, Čacho, A. Nestrašil – L. Hudáček, Cienciala, Daňo – Helewka, P. Vrána, D. Voženílek – Hrehorčák, M. Roman, Dravecký. Trenér: Moták.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články