Litvínov porazil Kometu 4:1 a je po devíti letech v semifinále

foto Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 6. zápas: HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno, 26. března 2024, Litvínov, Mostecko. Zleva Tomáš Vincour z Brna, Denis Zeman z Litvínova, Steve Moses z Brna, David Kaše z Litvínova a brankář Matej Tomek z Litvínova. PC

Litvínov (Mostecko) - Hokejisté Litvínova porazili v šestém utkání čtvrtfinále play off extraligy doma Kometu Brno 4:1, sérii vyhráli 4:2 na zápasy a poprvé od zisku historického titulu v roce 2015 postoupili mezi nejlepší čtyři týmy. Druhým hattrickem v kariéře v nejvyšší soutěži se na tom podílel útočník Petr Koblasa. Kometa čeká na semifinálovou účast od roku 2019 a stejně jako loni se rozloučila ve čtvrtfinále.

O soupeři Vervy pro boj o finále rozhodne poslední nedohraná série mezi Třincem a Českými Budějovicemi. V případě čtvrtečního postupu Slezanů budou hrát Severočeši s Pardubicemi, při úspěchu Motoru by narazili na pražskou Spartu.

Litvínov jako první v sérii dokázal uspět před vlastním publikem a 21 úspěšnými zákroky k tomu přispěl slovenský brankář Matej Tomek, který za Kometu chytal v sezoně 2021/22. V minulém ročníku hostoval na severu Čech a pak tam i přestoupil. "Celá série byla extrémně náročná a pro mě o něco speciálnější. Motivaci jsem měl asi jako každý člověk, který se postaví proti svému bývalému zaměstnavateli, i když jsem se na to snažil nemyslet. Teď to beru tak, že holt přijdu o nějaké drobné do týmové kasy," řekl Tomek novinářům.

Ve druhé minutě po Sukeľově střele dorážel nejlepší střelec letošního play off Kirk, ale Furch zasáhl. Domácí si vytvořili nápor a hosté odolávali do času 5:41. Ondřej Kaše dobruslil puk v souboji s Gazdou za brankou, našel osamoceného Koblasu a ten zblízka otevřel skóre. V 7. minutě mohl právě Gazda odpovědět, ale jeho rána z pravého kruhu skončila na bližší tyči.

Za čtyři minuty se podruhé radovali domácí. Z brejku vypálil z pravého kruhu Hlava, Furch puk vyrazil před Sukeľa a litvínovský kapitán zamířil do odkryté branky. Snížit mohl Pospíšil, který se dostal sám před Tomka, ale puk mu při zakončení přeskočil hokejku. V 16. minutě ve vlastním oslabení neuspěl ani Cingel, který trefil levou tyč.

Zkorigování skóre se Kometa dočkala v 26. minutě, kdy se Mosesova střela odrazila od zadního mantinelu a Zeman si srazil puk nohou do vlastní branky. Za 24 sekund ale domácí opět vedli o dva góly. Ondřej Kaše, který nastoupil ke 100. utkání v extralize, nabil v pravém kruhu Koblasovi, jenž nedal tvrdou ránou k pravé tyči Furchovi šanci.

"My jsme si to nepohlídali, oni nás potrestali a pěkně se rozjeli do utkání. My jsme dali kontaktní gól, tam to vypadalo, že se nadechujeme a dostaneme se zpátky, hned další střídání jsme si ale špatně rozebrali hráče a tam, si myslím, se zlomilo utkání. Jak nám dali na 3:1. Začali si víc věřit a my jsme se už nedostali do utkání," prohlásil kouč Komety Jaroslav Modrý.

Litvínov se ubránil při Jurčíkově čtyřminutovém vyloučení za hru vysokou holí na Okála a v 34. minutě mohl dovršit hattrick Koblasa. V úniku ale ztroskotal s forhendovým blafákem na pravém betonu brněnského gólmana a stejně tak i dorážející Hlava. Při Zbořilovu trestu na dvě plus dvě minuty za faul vysokou holí na Kirka už se v čase 37:32 Koblasa dočkal a po Abdulově nabídce trefil odkrytou část branky.

Kouči Karlu Mlejnkovi vyšel tah se změnou v první a druhé formaci, kde si vyměnili už v konci pátého duelu v Brně místa Koblasa s Hlavou. "To není nic geniálního. Zkrátka zápas v Brně běžel a běžel a rozdíl jsme do té doby neudělali žádný. Teď jsme nechali změnu, kterou jsme skončili utkání. Ondra a David Kaše to přijali naprosto bez problémů. Petr Koblasa je hráč, který se přizpůsobí všemu, znám ho od 16 let," komentoval Mlejnek zařazení hrdiny večera k bratrům Kašovým.

V úvodu závěrečné třetiny sebral Cingelovi šanci faulem Kirk. Domácí ale v oslabení ustáli tlak Komety a Tomka nepřekonal ani po skončení přesilovky z levého kruhu Moses. Kometa se neprosadila ani při trestu Ondřeje Kašeho a navíc v oslabení zahrozili Sukeľ s Havelkou. Hosté se snažili ještě vrátit do hry, ale litvínovského gólmana nepřekonali. Navíc se ještě museli bránit při Flekovu vyloučení.

Hlasy trenérů po utkání:

Karel Mlejnek (Litvínov): "Samozřejmě nám velmi pomohly branky v první třetině. Určitě jsme chtěli začít velice aktivně i díky změnám v sestavě, které jsme udělali v závěru zápasu v Brně. Cítil jsem, že to mužstvu slušelo. Kluci to zvládli. I za ten tlak na úvod byla odměna dvoubrankové vedení po první třetině. Jako druhou klíčovou věc vidím, že po inkasované brance na 2:1 jsme velmi brzy odskočili na 3:1. Třetí moment byl zuby nehty ubráněné čtyřminutové oslabení a opačně čtyřminutová proměněná přesilovka. Předčili jsme Brno tím, že jsme vyhráli domácí zápas. Vyhrávali hosté, těžké to bylo. Možná tam byl nějaký červíček, že jsme přijeli z Brna 2:0 a ono to doma půjde. Myslím si, že pak pád na zadek byl asi těžký a extrémně těžké bylo utkání v Brně. Klíčové bylo, že nás tam Matej Tomek podržel v úvodu. Pro nás sezona nekončí, budeme se chtít připravit na semifinále a být v něm podobní. Chceme toho, kdo na nás padne. Oba dva jsou top týmy ligy, sami jsme si to vyzkoušeli v posledním utkání doma se Spartou (3:8)."

Jaroslav Modrý (Brno): "Litvínov byl efektivnější v takových malých detailech, kdy zaútočit, kdy se stáhnout. My jsme tam vždycky někde propadli a oni z toho dokázali využít svoje šance. Jak jsem říkal v minulosti, je to takový tým, který čeká na svoje šance, jim přišly a oni je dokázali zúročit. V koncovce byli trochu efektivnější než my. My jsme si vytvořili moře šancí a nebyli jsme schopní je zakončit, to je asi tak největší detail. My jsme dali kontaktní gól, tam to vypadalo, že se nadechujeme a dostaneme se zpátky, další střídání jsme si špatně rozebrali hráče a tam si myslím se zlomilo utkání. Jak nám dali na 3:1, začali si víc věřit a my jsme se už nedostali do utkání. Na hodnocení sezony je brzo, musím si to strávit. Člověk se učí pořád. Náš tým se učí, když to chceš vyhrát celé, k tomu vede nějaká cesta. Musí se stát i taková věc, abychom se z toho poučili a vážili si každého střídání, každého malého detailu, abychom se posunovali dál."

HC Verva Litvínov - HC Kometa Brno 4:1 (2:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Koblasa (O. Kaše, D. Kaše), 10. M. Sukeľ (Hlava), 26. Koblasa (O. Kaše), 38. Koblasa (Abdul, Baránek) - 26. Moses. Rozhodčí: Hradil, Šindel - Ondráček, J. Svoboda. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 5944 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Sestavy:

Litvínov: M. Tomek - Jaks, Zile, Demel, Baránek, D. Zeman, Czuczman, Šalda - O. Kaše, D. Kaše, Koblasa - Hlava, M. Sukeľ, Kirk - Abdul, Jurčík, A. Kudrna - Havelka, Zygmunt, Maštalířský. Trenér: Mlejnek.

Brno:­ D. Furch - Gazda, Kučeřík, Holland, Ščotka, Moro, L. Kaňák, od 58. navíc Osburn - Moses, Kollár, K. Pospíšil - Flek, Cingel, Zaťovič - A. Zbořil, Marcinko, Kohout - J. Kos, Vincour, Okál. Trenér: Modrý.

 

Hrdina Koblasa: Dostal jsem tři parádní nahrávky, třikrát jsem do toho plácnul

Druhým hattrickem v extraligové kariéře poslal útočník Petr Koblasa hokejisty Litvínova do semifinále play off. Severočeši až na šestý pokus jako první v sérii s Kometou Brno dokázali uspět doma a mohli si vychutnávat dlouhé oslavy za skandovaného potlesku fanoušků bezprostředně po vítězství 4:1 a ovládnutí série 4:2 na zápasy.

"Dostal jsem tři parádní nahrávky, třikrát jsem do toho plácnul a naštěstí jsem všechny tři parádně trefil a spadlo to tam," řekl novinářům Koblasa, který svůj první hattrick v kariéře dal také v play off. Bylo to loni ve druhém utkání předkola play off ještě v dresu Karlových Varů při výhře 7:4 nad Olomoucí.

Tehdy Energie nakonec sérii nezvládla, tentokrát si mohl vychutnat posun mezi nejlepší čtyři celky. Ani v euforii netušil, jestli bude mít schovaný puk na památku. "Ani nevím, jestli mi ho někdo vzal, ten z prvního mám doma," řekl.

Koblasa se už v závěru pátého utkání v Brně při výhře 2:1 v prodloužení přesunul do první formace k bratrům Ondřejovi a Davidovi Kašovým místo Nicolase Hlavy, který minulý zápas rozuzlil v nastavení po boku Matúše Sukeľa a Liama Kirka. Osvědčenou změnu kouč Karel Mlejnek ponechal a dnes zase rozhodla první formace.

"Hrálo se suprově, oba jsou zkušení hráči ve skvělé formě, já jen těžil z jejich hry. Třetí gól mi parádně připravil Abdy (Jindřich Abdul), první dva Kašoun (Ondřej Kaše). Jsem spokojený," podotkl Koblasa.

Poprvé v historii samostatné české extraligy prohrály domácí celky úvodních pět utkání série, ale další nezdar už Litvínov nepřipustil. Do zápasu vstoupil velice aktivně. "Chtěli jsme využít domácího prostředí, všichni jsme to zvládli úplně perfektně. Brno jsme dneska k ničemu nepustili. Jak zápasy předtím byly vyrovnané, dneska jsme měli jasně navrch. Dostali jsme jediný gól, ještě smolný vlastní. Od první do poslední minuty jsme hráli super," prohlásil Koblasa.

Litvínov postoupil do semifinále poprvé od roku 2015, kdy dosáhl na historický titul. "Taky si to užívám," usmíval se Koblasa, který si zahrál o finále zatím jen v roce 2017 s Chomutovem při prohře 2:4 na zápasy s Libercem. Ovace po utkání si hráči Vervy, kteří už přešli v předkole přes Plzeň, vychutnali do posledního doušku. "Fanoušci parádní a doufám, že si to ještě užijeme v další sérii. Nějak to oslavíme, ale ne dlouho, na to není prostor," podotkl Koblasa.

Ve čtvrtek se Litvínov dozví semifinálového soupeře. V případě postupu Třince narazí na Pardubice, při úspěchu Českých Budějovic bude hrát se Spartou. "Těžké mezi takovými týmy vybírat. Oba jsou giganti. Ať dostaneme kohokoli, budeme se co nejlíp připravovat. Celou sezonu jsme měli dobrou, nevidím jediný důvod, proč bychom si neměli věřit, ať chytneme kohokoli," dodal Koblasa.

Kapitán Komety Zaťovič viděl příčinu vyřazení ve ztracených duelech doma

V dostizích o přímý postup do čtvrtfinále v závěru základní části extraligy hokejisté Komety Brno předčili Litvínov, České Budějovice i Liberec, ale nakonec v play off jako čtvrtý tým tabulky výhodu domácího prostředí vůbec nevyužili. V sérii s Litvínovem na svém ledě prohráli všechny tři zápasy a nakonec podlehli 2:4 na utkání. Podle kapitána Martina Zaťoviče to byla hlavní příčina vyřazení.

Dnes se Verva dokázala jako první doma prosadit a vyhrála 4:1. "Dostali jsme dva rychlé góly a už jsme tahali za kratší konec. Série se lámala jinde, my to moc dobře víme. V domácích zápasech, nezvládli jsme ani jeden a to rozhodlo sérii. Dnes jsme chtěli vyhrát a bohužel to nevyšlo," řekl novinářům Zaťovič.

Kometa v 26. minutě díky šťastné brance Stevea Mosese, po jehož střele do zadního mantinelu nasměroval puk do vlastní branky Denis Zeman, snížila na 1:2. Hned za 24 sekund ji ale srazila odpověď Petra Koblasy po nabídce Ondřeje Kašeho. "Je to škoda, to si musíme pohlídat, udržet stav déle, tlačit na ně a zkusit vyrovnat. Oni na nás na začátku vletěli, my jsme si s tím nevěděli rady, to rozhodlo," podotkl Zaťovič.

Do závěrečné třetiny šli Brňané za stavu 1:4 a přes velkou snahu nedokázali vykřesat naději na zvrat. "Bylo dvacet minut do konce, ukázali jsme si celou sezonu, že umíme dát rychlé góly. Chtěli jsme dát co nejdřív gól a pak v nějaké přesilovce, ale ty jsme dneska hráli špatně. V podstatě nám nic nevyšlo," prohlásil Zaťovič.

Ocenil příznivce Komety za podporu v celé sezoně. "Fanoušci jsou super, celou sezonu nás drželi, doma fantastická atmosféra v play off. Nedali jsme jim žádné vítězství doma, to mě mrzí, chtěl jsem se tam vrátit a vyhrát před nimi. Bohužel," litoval Zaťovič. "Byla to vyrovnaná série, prohráli jsme o gól, v prodloužení, na nájezdy. Rozhodoval pátý zápas, kdybychom ho zvládli, tak tady třeba vyhrajeme. Doma to rozhodlo," zopakoval.

Kometa začala sezonu čtyřmi porážkami, už po třetím utkání rezignoval hlavní kouč Patrik Martinec a tým převzal Jaroslav Modrý. Nakonec Brno vybojovalo přímý postup do čtvrtfinále, ale na první semifinále od roku 2019 opět nedosáhlo. "Zvedli jsme se a pak jsme zase prohráli hodně zápasů. Nahoru dolů, musí to být konzistentní. Nakonec jsme udělali čtyřku, ale nic z toho není, takže bohužel," podotkl Zaťovič.

"Je to život, je to sport, jede se dál, ale je to škoda. Sezona byla dobrá, je to kaňka na celé sezoně. Když vypadnete tak brzo, tak ji nemůžete hodnotit úspěšně," konstatoval devětatřicetiletý útočník, který o své budoucnosti zatím nechtěl mluvit. "Těžko říct, nevím," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď