Levnější Velikonoce. Na tradičním beránkovi se ušetří 10 korun

Analýza
Že ceny potravin v posledních měsících skutečně klesají, dokazují i ceny základních surovin na velikonoční pečení, které supermarkety před nejvýznamnějším křesťanským svátkem nabízejí tradičně ve slevových akcích. Podle analýzy, kterou Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) poskytla společnost Česká distribuční, vyjdou o bezmála pětinu levněji než před rokem.
Beránek je tradičním velikonočním pokrmem, letos ho domácnosti upečou levněji. Ilustrační foto: Pixabay.com

Příprava velikonočního beránka tak na základě cen jednotlivých položek v letošním roce vyjde na necelých 50 korun, přičemž loni to bylo bezmála 60 korun. V případě velikonočního mazance vyjde balík surovin na jeho přípravu o 15 procent méně, tedy téměř 68 korun.

Česká distribuční analyzovala devět základních položek na velikonoční pečení z akčních letáků sedmi největších obchodních řetězců v zemi. Zatímco loni tento nákupní košík vyšel na 188,25 koruny, letos to je 154,79 koruny, tedy přibližně o 18 procent méně.

„Velikonoce se dají považovat za první období v roce, kdy roste zájem spotřebitelů o nákup konkrétních položek, zejména ingrediencí na pečení,“ uvedl Jaroslav Staněk, manažer marketingu a komunikace ve společnosti Česká distribuční, největšího dodavatele akčních a slevových letáků v České republice.

Pokles cen vybraných potravin. Graf: ČSÚ

Zdražilo jen máslo

Ze sledovaných položek zdražilo podle Staňka pouze máslo, ovšem pouze o jednu korunu za kostku. Jedno balení másla tak v letošních akcích před velikonočními svátky vyjde podle analýzy na 44,10 koruny.

Naopak nejvíce zlevnily vejce – o celých 35 procent na 28,82 koruny za deset kusů. Domácnosti rovněž výrazně ušetří za mléko, ve slevách je možné koupi litr za průměrných 15 korun, což je o 30 procent méně.

Vedle vajec a mléka lze výraznější pokles ceny pozorovat také u kilogramu pšeničné polohrubé mouky. Zatímco minulé Velikonoce ji lidé pořídili za 20,23 koruny, tento rok stojí 14,80 koruny. Kilogram cukru krupice zlevnil o 17 procent na 20,65 koruny a sáček vanilkového cukru o 12 procent na 2,62 koruny.

PSALI JSME:
Potraviny v České republice zlevňují. V okolních zemích ceny rostou

Letošní pokles cen vybraných surovin ve slevových akcích je v některých případech dokonce ještě výraznější než v roce 2022. Kupříkladu polohrubá mouka před tehdejšími Velikonocemi byla o více než tři koruny dražší.

Vejce tehdy stály zhruba 31 korun, což je oproti letošku dvojnásobek. Na druhou stranu mléko vyšlo před dvěma lety o zhruba pět korun levněji, u másla to bylo o více než sedm korun.

Pokračující zlevňování

Zlevňování potravin v České republice potvrzují i další údaje. Podle údajů Eurostatu, na něž se odvolal hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček, došlo letos v lednu k poklesu cen potravin o 4,8 procenta, přičemž ve všech okolních státech šly nahoru.

PSALI JSME:
Obchody se předhánějí ve slevách. Klesly ceny dostatečně?

„Nová data o vývoji cen zemědělských výrobců navíc naznačují, že by zlevňování některých druhů potravin mělo pokračovat i v následujících měsících,“ informoval redakci FAEI.cz hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

Ceny zemědělských výrobců se podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v lednu meziročně snížily o 19,8 procenta. V rostlinné výrobě ceny klesly dokonce o 25,3 procenta, když se výrazně snížily ceny olejnin a obilovin. V živočišné výrobě se ceny v lednu 2024 meziročně snížily o 12,9 procenta.

„V rámci diskuse o výhledu cen potravin v české ekonomice lze konstatovat, že vývoj cen v zemědělství a pokles cen v potravinářském průmyslu hovoří pro pokračování a v nejbližších měsících dokonce pro prohloubení meziročního poklesu cen potravin i pro koncové spotřebitele,“ sdělil naší redakci Radomír Jáč, hlavní ekonom společnosti Generali Investments CEE.

PSALI JSME:
Cukr za dvojnásobek, vejce ještě víc. O kolik zdražily potraviny?

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Spotřebitel

Posvítí nám semafor na cestu ke zdraví?

Snaha usnadnit spotřebitelům orientaci v obalech, aby se nenechali zmást líbivými obrázky a lákavými tvrzeními. Systém, který nám pomůže v boji s nezdravými stravovacími návyky. To zní jako krok, proti němuž není …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.