Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) dosluhuje. Podle NASA je projekt Orbital Reef potencionální náhradou

Při hledání alternativ ke stárnoucí Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) NASA intenzivně investuje do potenciálních náhrad. „Projekt Orbital Reef se ukazuje jako hlavní uchazeč,“ oznámila NASA.

Reklama

Orbital Reef je společný projekt společností Blue Origin a Sierra Space, který v poslední době zaznamenal významný úspěch, včetně pokroku v životně důležitých technologiích pro udržení života ve vesmíru.

„Tyto milníky jsou zásadní pro zajištění toho, že komerční stanice může podporovat lidský život, takže astronauti NASA mohou mít i nadále přístup na nízkou oběžnou dráhu Země, aby mohli provádět důležitý vědecký výzkum v jedinečném prostředí mikrogravitace,“ řekla Angela Hart, manažerka NASA pro komerční nízkou oběžnou dráhu. „Každý dokončený milník navíc umožňuje NASA získat přehled o pokroku našeho partnera v návrhu a vývoji stanice,“ doplnila.

Bývalý velitel ISS Chris Hadfield zdůraznil účinnost takových systémů již v roce 2013 a poznamenal, že recyklovaná močová voda je čistší než většina vody na planetě Zemi. Tato technologie se na ISS používá již více než deset let a přispívá k úspoře nákladů tím, že snižuje potřebu přepravy vody ze Země.

Partnerství NASA s Blue Origin a Sierra Space podtrhuje její závazek podporovat komerční inovace v průzkumu vesmíru. Spolupráce má za cíl vytvořit americké komerční vesmírné stanice, které mohou sloužit jako nástupci dosluhující ISS.

Tyto stanice uspokojí nejen vědecké úsilí NASA, ale nabídnou také příležitosti pro vesmírnou turistiku.

Přechodem na komerčně vlastněné vesmírné stanice umožní NASA přerozdělit zdroje na její širší cíle, včetně vytvoření udržitelné lidské přítomnosti na Měsíci prostřednictvím programu Artemis.

George Scott, úřadující generální inspektor NASA, zdůraznil značné náklady spojené s misemi Artemis a zdůraznil potřebu strategického přidělení rozpočtu.

Zatímco ISS čelí kvůli svému stáří různým výzvám, administrativa amerického prezidenta Joea Bidena slíbila prodloužit provoz vesmírné stanice minimálně do roku 2030.

Do té doby se však plánuje přechod na stanice v soukromém vlastnictví. Orbital Reef představuje slibnou alternativu, která nabízí pohled do budoucnosti vesmírných expedicí.

Autor: Zbyněk Vytočil. Zdroj: NASA.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama