Patříte mezi klienty České pošty? Dejte si pozor, Českem se šíří SMS zpráva, která vám vybílí bankovní účet

Pokud vám přišla podobná zpráva, podle které byla vaše zásilka pozastavena v centru České pošty, rozhodně na nic neklikejte. Je to podvod! Na tyhle zprávy si dejte pozor.

české pošty i Zdroj fotografie: Eliška Jindříšková / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kolem České pošty se poslední dobou šíří jedna negativní zpráva za druhou. Nedávno přišli s oznámením, že se chystá plošné uzavírání velkého počtu poboček. Nyní své zákazníky varují před kybernetickými útoky. Podvodníci využívají zprávy, že byl váš balíček z různých důvodů pozdržen v třídícím centru. Že žádný balíček neočekáváte? Potom zbystřete a rozhodně neklikejte na přiložený odkaz.

Příklady podvodných zpráv

Typy zpráv, kterými se podvodníci snaží z nic netušících obětí vylákat citlivé osobní údaje nebo dokonce přístup k bankovnímu účtu, najdete přímo na stránkách České pošty. My vám zde ukážeme pouze pár těch nejčastějších:

  • Váš balíček je pozastaven z důvodu nezaplacené daně. Zaplaťte nyní online (přiložený odkaz na falešný web).
  • Váš balík čeká na zpracování z důvodu nezaplacených nákladů na dopravu (přiložený odkaz na falešný web).
  • Vaše zásilka čeká. Potvrďte prosím své údaje (přiložený odkaz na falešný web).
  • Vaši objednávku nebylo možné doručit, protože nebyly uhrazeny žádné poplatky (přiložený odkaz na falešný web).
  • Neúspěšný pokus o doručení. Potvrďte svou adresu (přiložený odkaz na falešný web).
Pobočka České pošty.
iZdroj fotografie: Art Jarka / Creative Commons / CC BY-SA
Být zákazníkem České pošty je stále náročnější

Znění těchto zpráv se často mění. Všechny najdete v databázi České pošty, která seznam podvodných zpráv pravidelně aktualizuje. Pokud podobná zpráva přijde i vám, přepošlete ji na adresu [email protected]. Tím podpoříte informovanost o takových praktikách a možná napomůžete k dopadení pachatele.

Jméno Balíkovny i České pošty

Úspěch podobných podvodných zpráv, pro které se vžil anglický název phishing, tkví v dokonalé imitaci služby, kterou se snaží napodobovat. Přesto si pozorný uživatel může všimnout pár odlišností, které mohou napovědět, že se ve skutečnosti nejedná o zprávu od České pošty. Nejčastěji můžete tyto odlišnosti pozorovat u URL adresy daného odkazu. Česká pošta používá oficiální domény ceskaposta.cz a cpost.cz. Jakékoliv jiné variace poukazují na podvod.

Hlavně na nic neklikat: Českem se šíří podvodné SMS zprávy a e-maily od České pošty

Podvodníkům na stopě

Podle oficiálního vyjádření České pošty bylo na neznámého pachatele podáno trestní oznámení. Každá informace o podobném útoku tak může Policii České Republiky významně pomoci v pátrání po podvodníkovi či podvodnících. Není vyloučeno, že za vlnou phishingových zpráv stojí organizovaná skupina zločinců. Každý pokus o podvod byste tudíž měli nahlásit České poště i policii a zvýšit tak šance na dopadení podvodníků.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články