Varování: Tuto SIM kartu si nepořizujte, Čech kvůli ní přišel o 850 000 Kč

Pokud vás už někdy napadlo, že byste vyměnili svou starou SIM kartu za inovativní eSIM, dávejte pozor, abyste nenaletěli podvodníkům. Na tyhle nabídky rozhodně nereagujte.

SIM kartu i Zdroj fotografie: Luis / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Každý nadšenec do technologií napjatě sleduje nejnovější trendy a rád každou novinku osobně vyzkouší. V poslední době se může jednat například o touhu vyměnit svou starou plastovou SIM kartu za takzvanou eSIM. Ta běžné SIM karty nahrazuje elektronickým profilem. Ovšem stejně lákavé bývají podobné novinky pro podvodníky, kteří spoléhají na nízkou informovanost v širší společnosti. Obětí podobného podvodu se stal i muž z Plzeňska, který takto přišel o stovky tisíc korun.

Tuto SIM kartu neberte

Muže oslovil kyberzločinec, který se vydával za pracovníka jeho mobilního operátora. V rámci velmi výhodné nabídky, která byla samozřejmě časově omezená, přesvědčil muže, aby vyměnil svou klasickou SIM kartu za zmíněnou eSIM. Kvůli aktivaci eSIM měl muž údajnému operátorovi nadiktovat unikátní kód, který mu přišel SMS zprávou. V tu chvíli však pomohl podvodníkovi obejít jeho dvoufázové zabezpečení bankovního účtu, ze kterého mu následně odcizili 850 tisíc korun.

eSIM karta a další typy (plastových) SIMek
iZdroj fotografie: Jbond2018 / Creative Commons / CC BY-SA
Sim karty jsou různé. Ale i zde můžete narazit na podvod

Podezřelá nabídka

Policie důrazně apeluje na všechny, aby si na podobné praktiky dávali pozor. Zdůrazňují, že mobilní operátor své zákazníky sám od sebe neoslovuje s nabídkou získání eSIM za starou SIM kartu. Podobnou změnu může mobilní operátor provést pouze na vlastní žádost konkrétního zákazníka. Zařízení, která podporují používání eSIM, je navíc stále velmi málo. Pokud vám tedy někdo s podobnou nabídkou zavolá, můžete si být jistí, že se jedná o podvod.

Všechno hlaste

V takových případech důrazně doporučujeme, abyste vždycky byli obezřetní a případné pokusy hlásili mobilnímu operátorovi i policii. Přes všechny dostupné informace, které se dají o těchto podvodech na internetu dohledat, se stále najde spousta důvěřivých lidí, kteří se nechají zmanipulovat. Je tedy v obecném zájmu, aby byli podobní zločinci co nejrychleji vystopováni a aby se zamezilo případným zločinům.

Tento hovor od “operátora” nezvedejte, za pár sekund skončíte se zablokovanou SIM kartou

Pokud vám tedy někdo s podobnou nabídkou zavolá, nahlaste dané číslo svému mobilnímu operátorovi a následně toto číslo zablokujte. Svou SIM kartu za inovativní eSIM si můžete případně nechat vyměnit na pobočce svého operátora, pokud tuto možnost váš mobilní telefon podporuje. Z ekologického hlediska dává podobná možnost do budoucna určitě smysl.

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Veronika Helmová

Zobrazit další články