Vyhořel slavný kostel: Poslední zastávka následníka d’Este před atentátem | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vyhořel slavný kostel: Poslední zastávka následníka d’Este před atentátem

Hustý dým se vyvalil ze střechy kostela a vyděsil obyvatele městečka.
Hustý dým se vyvalil ze střechy kostela a vyděsil obyvatele městečka. (Foto HZS Jihočeského kraje, Jitka Bednářová)

Hustý dým vyděsil v pondělí večer obyvatele Chlumu u Třeboně. Některým vehnal i slzy do očí. Hořela totiž chlouba městečka, poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie.

V kostele rádi sedávali i následník rakousko-uherského trůnu František d’Este se svou chotí Žofií Chotkovou. V zámku v Chlumu měli totiž letní sídlo. Právě tady se arcivévoda naposledy setkal s krajany před svým odjezdem do Sarajeva, kde byl zavražděn vpodvečer první světové války. V kostele uchovávali křeslo, na kterém sedával, i další původní nábytek. Podle zjištění Aha! oheň tyto památky neponičil. Hasičům se podařilo dostat po hodině požár pod kontrolu. Škody přesáhly 15 milionů. Hasiči vynesli z kostela do bezpečí řadu cenností a po uhašení plamenů rozebrali střešní plášť. Odkrytou střechu včera zaplachtovali, aby do svatostánku nepršelo. Místo zkoumali vyšetřovatelé. Proč hořelo, není zatím jasné. Ve hře je zastaralá elektroinstalace.

František d’Este s chotí.

„Šla jsem v půl šesté z radnice a vše bylo v pořádku. Za chvíli zahlédla jedna paní hustý dým, jak se válí ze střechy a ihned volala na 150. Už za sedm minut po oznámení šli hasiči dovnitř s dýchacími přístroji. Jen díky nim nelehl kostel popelem,“ vyzdvihla rychlý zásah starostka Chlumu Jitka Bednářová. „Nechci domyslet, co by bylo, kdyby začalo hořet v noci. Tento kostel je srdeční záležitost všech místních. Volají lidé z celé republiky. Do Chlumu jezdí hodně turistů a mají to tu rádi. Ptají se, jak by mohli pomoci,“ řekla starostka s tím, že radnice už chystá sbírku na obnovu svatostánku. Číslo transparentního účtu zveřejní hned, jak bude zřízen.

Je centrem dění

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1737 až 1745. Jde o dominantu městečka a vyhledávaný turistický cíl. „Je první, co přijíždějící uvidí. Vedou k němu všechny cesty. Ve spolupráci s farností tam děláme koncerty, je to místo celoročního setkávání. Centrum duchovního i kulturního dění, v létě tam jsou komentované prohlídky. Jsme na něj všichni pyšní,“ podotkla starostka Jitka Bednářová.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.