Není nad osobní zkušenost. Před léty jsem na podobném fosilizovaném útesu nešikovně došlápl. Výsledkem byly ostrou hranou proříznuté kalhoty a několik nepříjemných oděrek, z nichž některé drobně krvácely. Ty, kterých jsem si nevšiml, mi později připomněla pálivá bolest po styku s mořskou vodou. Proto jsem si na Tchaj-wanu dával pozor. Tuhle zkušenost jsem neměl potřebu opakovat.

Za pláží u Kentingu

Kenting je nevelké městečko na jihu Tchaj-wanu, které slouží jako východisko do nedalekého stejnojmenného národního parku. Zatímco na výšlap do hor si většina lidí vezme pohorky, na pláž jsou to tenisky, žabky nebo jde úplně naboso. Hned u pláže kousek od hotelového resortu Caesar se nachází úchvatné, jenže v žabkách či bosky poměrně neschůdné, místo. Starý korálový útes je extrémně ostrý, nicméně stojí za to se na něj vypravit.

Zdroj: Youtube

Nepotřebujete ploutve ani šnorchl

Zatímco za živými korály se musíte potopit, ideálně se šnorchlem a ploutvemi, u Kentingu kromě pevných bot nepotřebujete vůbec nic. Živé korály, jako třeba ty u Austrálie tvořící Velký bariérový útes, mohou měřit stovky kilometrů, zde se „zaseknete“ na několika desítkách metrů. Bez větší námahy tu najdete krásně vypreparované a zachované schránky. Jen se v nich neprohání populární klaun očkatý (Amphiprion ocellaris), což je ona pruhovaná rybička proslavená filmem Hledá se Nemo.

Koráli

Koráli jsou mořští živočichové zvaní polypi. Kolem sebe staví pevnou strukturu z uhličitanu vápenatého (koralit). Právě ta pak tvoří korálový útes. Mnoho korálových polypů obsahuje buňky řas. Využívají jejich schopnost fotosyntézy k získání potravy. Korály a řasy jsou ukázkovým příkladem vzájemné užitečnosti - symbiózy.

Samotné korály vyžadují specifické životní podmínky, takže fosilní korálové útesy nám hodně vypovídají o podmínkách prostředí v době vzniku útesů. Živé korálové útesy jsou omezeny na subtropické oblasti v mělkých vodách, které jsou teplé a čisté,“ píše server Wisconsin Geological and Natural History Survey. V praxi to znamená, že v místech, kde se nachází fosilizované korálové útesy dnes, bylo v minulosti čisté teplé moře. To platí jak v tchajwanském Kentingu, tak v americkém Wisconsinu nebo v Čechách. Slovo čisté je podstatné, koráli nesnášejí ani chemické, ani biologické znečištění a to dokonce ani přírodního původu. Pokud se zanesou bahnem nebo pískem tak hynou. Koráli tak patří díky vysoké biodiverzitě mezi důležité biomy Země a zároveň jsou bioindikátory. Jakmile začnou blednou a hynout, tak je něco špatně.

Korálové útesy patří mezi nejsložitější ekosystémy na Zemi. Kromě jiného jsou domovem tisíce dalších druhů, od ryb a chobotnic po korýše a mořské měkkýše. Ty zkamenělé jsou zase zajímavou kronikou evoluce a historie Země.

Zdroj: Wisconsin Geological and Natural History Survey