Byznysová válka Ivana Langera: Padl trest za stalking

Obchodní partnerství bývalého ministra skončilo na stole policie a také u soudu. A není jediné.

Je to přesně rok, co jsme v časopise Neovlivní.cz popsali problém, který se valí na kdysi mocného ministra vnitra Ivana Langera. Politik z ODS se rozhádal s bývalým byznysovým partnerem Richardem Hejdou, který nepatří do uhlazeného světa a nikdy nešel pro ostré slovo daleko.


Ivan Langer na snímku z letošních oslav založení školy Cevro, u jejíhož zrodu stál. Repro: facebook.com/VysokaskolaCEVRO

Když Hejda nebyl spokojený s tím, jak policie a soudy řeší jejich vzájemný spor a Langer se mu začal vyhýbat, zahltil mj. jeho telefon sms zprávami. V nich zpravidla velmi vulgárně popisoval, co si o bývalém korunním princi ODS myslí. Případně, co s ním provede.

Soud Hejdovo jednání vyhodnotil jako nebezpečné obtěžování, tedy stalking a odsoudil ho v prvním kole k desetiměsíčnímu trestu vězení s podmíněným odkladem na dva a půl roku. Verdikt není pravomocný. Teď v dubnu proběhne na olomoucké pobočce krajského soudu Ostrava odvolací řízení, kde se Hejda domáhá zrušení trestu.

Nepopírá totiž, že Langerovi posílal i vulgární zprávy. Své odvolání ale staví na tvrzení, že jej politik podvedl, tedy není obětí a tím pádem nemohlo jít o stalking.


ČTĚTE TAKÉ: SMS pro Langera. Pojďme to ukončit soubojem


“Jak sám Langer přiznává, nebral mi telefony, ani jeho paní soudkyně Markéta Langerová, potom si mě dokonce zablokovali v telefonu, nakonec zablokovali i emailovou adresu a přitom vesele dokončovali svůj dávno připravovaný podvod a já tomu musel bezbranně přihlížet,” tvrdí Hejda.

A v odvolání pro soud pak píše: “A mé jednání – soudem nazvané stalking – bylo pouze zoufalé volání po spravedlnosti jednoho bezbranného a nešťastného člověka, který se snaží všemožně upozornit na konání jednoho zločince. Nikoliv tedy systematické obtěžování nevinného člověka, jak popisuje zákon.”

Ivan Langer již dříve veškerá obvinění Richarda Hejdy odmítl jako vymyšlená. A vidí konec jejich byznysové spolupráce zcela opačně: v jeho verzi je podvodníkem právě Hejda.

Zraněný Richard Hejda poté, co jej srazilo loni neznámé auto Případ jsme popsali ZDE Zdroj Foto: Neo

„Jeho jednání v minulosti by bylo možné označit za podvod, porušování povinností při správě cizího majetku, pomluvu, vyhrožování a je předmětem několika exekucí v důsledku neplnění svých smluvních závazků. To je asi vše, co k tomu lze ve stručnosti říct,“ reagoval bývalý ministr vnitra.

Jádrem jejich sporu je Hejdův byznys, který olomoucký podnikatel založil na vývoji technologií pro výrobu biopaliv. S Langerem se potkali před lety, kdy se Hejda se svým projektem dostal do finančních potíží. Ivan Langer podnikateli podle jeho slov nabídl pomoc, finanční i právní.

„Poslední tři roky mně to pomáhal dotahovat Ivan Langer, který za slib sehnání financí na mou osobní finanční stabilitu a dokončení vývoje technologie do fáze komerčního využití v objemu 100 milionů korun dostal 50 % hodnoty celého projektu. A také mně hned na začátku slíbil právní ochranu a pomoc. Já mu uvěřil. A pak jsem zjistil, že je to celé jeden podvod a Ivan nic jiného než podvodník, který celou dobu zneužíval informace, které jsem mu poskytoval, v můj neprospěch,“ popsal svou optiku sporu Hejda, který kvůli tomu podal i trestní oznámení.

Ivan Langer zase Hejdu poslal do exekuce a případ vidí zcela opačně, jak stojí výše.

Richard Hejda ovšem není jediný byznysový partner, kdo je s Ivanem Langrem dnes na kordy. Dalším je Ivan Kyselý, dlouhé roky Langerův nejbližších obchodní spojenec. Zejména na Olomoucku se ve své době bez stopy Ivana Langera a Ivana Kyselého neobešla s nadsázkou žádná větší transakce. To už ale dávno neplatí.


NEPŘEHLÉDNĚTE: Zpackali jste to, vzkázal soud Šlachtovi o roli Langera v kauze Ševětín


Téměř bratrovražedný boj o majetky mezi nimi vypukl poté, co Kyselý před lety skončil v policejní kauze Vidkun ve vazbě a případ se dodnes táhne. Ivan Langer byl sice na pár hodin zadržen, ale narozdíl od Kyselého nakonec vyšel z kriminálního příběhu bez poskvrny.

Od té doby spolu oba Ivanové eufemisticky řečeno „nemluví“. Ve skutečnosti mezi nimi podle olomouckých insiderů vypukla bitva o majetky, které získali v éře společného byznysu. Jak už jsme před lety psali, Ivana Kyselého detektivové považovali za klíč k vyjasnění role Ivana Langera v několika veřejných zakázkách.

Kriminalisté ÚOOZ ještě pod vedením Roberta Šlachty tehdy využili olomouckého případu Vidkun, kde na odposleších několikrát zaznělo Langerovo jméno, aby mohli před soud s příkazem k domovní prohlídce u politika. Fakticky jim ale šlo o jinou kauzu, v níž se objevovala jména Kyselého i Langera – a to o případ výstavby obřího solárního parku v Ševětíně, v níž existovalo podezření z navýšení prací a poškození státní firmy ČEZ. Tam ale na Langera neměli policisté nabito, ani na domovní prohlídku, a tak to zkusili přes Vidkun. Spoléhali, že Kyselého následně nalomí vánoční pobyt ve vazbě a promluví.

Jenže to se nestalo. Svá původní slova z odposlechů navíc nezopakovali do protokolů ani další obvinění. Jen, co se dostal Kyselý na svobodu, začal si to s Langerem vyřizovat po svém, skrze bitvu o majetek.

A Langer za postojem svého někdejšího partnera vidí policejní razii. „Moc mě to mrzí. Ale ten případ ho jednoznačně a hluboce poznamenal. Bohužel kauza Vidkun zasáhla i náš vztah. Přestal komunikovat a jevit ochotu k nějaké dohodě. Takže mi nezbylo nic jiného než prodat svůj podíl ve firmě IES Moravia Real,“ popisoval stav se svým bývalým obchodním partnerem.

Má se Ivan Langer začít bát? Co vůbec bývalí obchodní partneři proti politikovi mají? Detaily jeho byznysu mapujeme v časopise Neovlivní.cz. Pořiďte si PŘEDPLATNÉ a už vám žádný článek neuteče.

Zdroj náhledové foto: FB Vysoká škola Cevro

        

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email