Vybíráte si peníze z bankomatu? Kdo si nedá pozor na nový brutální poplatek, ten se nedoplatí

Zdražování se netýká jen potravin, energií nebo pohonných hmot, ale ceny se zvedají také za nejrůznější bankovní služby.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Zdražování čeká například klienty největší banky v České republice. Česká spořitelna jim totiž nabízí zdarma zřízení a vedení Standard účtu. Bez poplatku si tak mohou vybrat hotovost ze všech bankomatů České spořitelny. Pokud však klient nebude mít ve svém okolí bankomat České spořitelny a půjde si peníze vybrat do bankomatu jiné banky, bude ho to stát 40 korun, jak jsme na Událostech247 psali nedávno.

Které bankomaty neúčtují poplatky?

Pokud vyrazíte na dovolenou do ciziny, může se vám výběr z bankomatu pěkně prodražit, jak už dříve upozornil web SeznamZprávy. Zatímco některé banky nabízejí výběry zdarma, jinde si za jediný výběr naúčtují i víc než stovku. Pokud špatně zvolíte převod měny, přijdete zbytečně o další stokoruny. Stát se může i to, že někdy vám poplatek velmi rád naúčtuje přímo bankomat, k němu přihodí nevýhodný kurz a poplatky naskakují.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Výběr peněz z bankomatů se již stal nedílnou součástí našich životů

Redakce webu Měšec se rozhodla, že vyzkouší bankovní poplatky na sousedním Slovensku. Za výběr 10 eur redaktor zaplatil v bankomatu Slovenské sporiteľne 323 korun, což tedy není zrovna málo. Pět bankomatů si za výběr neúčtovalo žádný poplatek. Konkrétně jde o 365.bank (J & T Group, původní Poštová banka), ČSOB, Prima banku Slovensko, Tatra banku a VÚB. Výběry z těchto bankomatů byly vždy bez poplatků provozovatele bankomatu, bez ohledu na zemi vydání.

Za jeden výběr zaplatíte dva poplatky

Mimo Evropskou unii však lidé mohou narazit i na bankomaty, které jim dají hotovost jen za podmínky poplatku za výběr, povinné DCC (umožňuje držitelům platebních karet platit v měně, ve které je karta vedena) a ještě jim poplatek naúčtuje jejich český vydavatel karty. Jak radí web Měšec, proti tomu se lze bránit jen univerzální hotovostí. Například v EUR/USD, kterou lidé na místě smění za lepších podmínek, než je výběr z bankomatu.

Vybíráte si peníze z bankomatu? Čeká vás jeden velký problém. Na tohle si dejte pozor

V případě, že nemáte výběry v zahraničí v ceně vedení účtu u české nebo jiné banky, totéž vás potká třeba u bankomatu Slovenské sporiteľňi při akceptaci DCC. Zaplatíte 2,50 euro za výběr provozovateli bankomatu. Dostanete předražená eura a poplatek vám ještě naúčtuje váš vydavatel karty, takže za výběr zaplatíte dvakrát. „Když jedu do ciziny, buď platím v obchodech a restauracích přímo kartou, nebo si peníze měním předtím, abych právě nemusela vybírat hotovost v cizině,“ řekla Událostem247 paní Markéta.

Vybíráte si v zahraničí peníze z bankomatu? Napsat na můžete dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články