DAB+ multiplex DR Deutschland se může v následujících letech rozšířit o další desítky lokalit

27. březen 2024

Až z pětačtyřiceti nových vysílačů v horizontu následujících čtyř let by mohl začít fungovat první celoplošný DAB+ multiplex DR Deutschland. Vyplývá to z aktuální zprávy Komise pro zjišťování finančních potřeb státních vysílatelů (KEF). Aktuálně má tato rozhlasová síť 165 vysílacích středisek a je zachytitelná i na velkém území Čech.

200 až 210 vysílačů místo stávajících 165 by mohla mít v následujících čtyřech let rozhlasová síť DR Deutschland obsahující stanice veřejnoprávního Deutschlandradia a také komerčních programů, jako jsou například Sunshine Live, Energy nebo Klassik Radio. S odvoláním na zprávu Komise pro zjišťování finančních potřeb státních vysílatelů (KEF) o tom informoval koncem února portál Satellifax. Rozhlasová síť funguje v celém Německu na jednotném kanálu 5C.

Multiplex DR Deutschland sehrál v digitalizaci rozhlasového vysílání u našich západních sousedů naprosto klíčovou roli. V roce 2011 šlo o vůbec první DAB+ multiplex, který tu začal fungovat. U českých hranic bylo nejprve spuštěno v Sasku vysílání z Drážďan a v následujících letech se rozšířilo i do dalších oblastí, které jsou zachytitelné na území Čech. Spuštění na kanálu 5C plánuje v Praze operátor Fiera Touch, čímž bude v hlavním městě a okolí příjem z Německa znemožněn.

autor: lukpo
Spustit audio

Související