Kdo má na zahradě stromy, tomu letos hrozí astronomická pokuta 15 000 000 Kč. Týká se to i vás?

Možná si to ani neuvědomujete, ale každý, kdo má zahradu, může platit za nejrůznější věci velké pokuty.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Ministerstvo životního prostředí před několika lety dokončilo novelu zákona, která na základě nařízení Evropské unie upravuje, jak bojovat proti invazivním druhům. Upozornili jsme na to, že majitelé pozemků, kteří neřeší, co jim na zahradě roste, by proto měli být obezřetní. Stát jim totiž může za to, že mají venku nebezpečný plevel, napařit pořádnou pokutu. Týká se to například bolševníku.

Zahrádkaři čelí nejrůznějším pokutám

Problémem může být i tak obyčejná věc, jako je sečení trávníku. Někteří majitelé domů a pozemků pak čelí vysokým pokutám za to, že své trávníky sečou ve špatnou dobu. Na Událostech247 jsme psali o tom, že podle zahraničních webů v polském Krakově tamní zákony stanovují přesné časy, kdy je možné sekat trávu, aby se minimalizoval hluk a nepříznivý vliv na životní prostředí. Někteří lidé však o tom, že i pro sečení trávníku platí určité podmínky, nemají ani tušení.

Statisícové pokuty za sekání trávníku: Už ji dostaly stovky lidí

Na Událostech247 jsme upozornili také na to, že některé obce zakázaly třeba spalování listí a trávy. Kdo nedodrží obcí a zákonem stanovená pravidla, ten riskuje pokutu v hodnotě až 150 tisíc korun. Nejde navíc jen o to, co spalujete, ale i o to, jakým způsobem to děláte. Obyvatelé sousedních domů a bytů by neměli být jakkoliv obtěžováni kouřem z vašeho ohně, ani jakýmkoliv zápachem, hlukem nebo popílkem.

Máte chatu pod dráty? Větve musí pryč, jinak přijde pokuta

Dalším velkým problémem mohou být větve stromů, které jsou blízko elektrických drátů. Majitelé a uživatelé pozemků, přes které vede nadzemní elektrické vedení nebo na něž zasahuje ochranné pásmo distribuční soustavy, jsou totiž podle zákona povinni pravidelně odstraňovat a oklešťovat stromoví a jiné porosty, které ohrožují bezpečný a spolehlivý provoz energetické distribuční soustavy, jak upozornil web Faei.

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Pokuta za zanedbání uvedené věci se může zejména podnikatelům pořádně prodražit

Pokud je tedy zeleň vyšší než tři metry v ochranném pásmu, nebo koruna svými větvemi porušuje vzdálenost minimálně dva metry od vedení, je majitel upozorněn, že dřevina na jeho pozemku ohrožuje provoz elektrického vedení. Pokud by tuto povinnost nesplnil, může dostat pokutu ve výši až 100 tisíc korun. Firmy mohou dostat sankci až 15 milionů korun. „O této povinnosti vím a protože nad naší chatou elektřina vede, jednou za čas se sousedem větve zkrátíme,“ řekl Událostem247 pan Bedřich.

Slyšeli jste o výše uvedené povinnosti? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
82 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články